International

UE, foc și pară pe Alexander Lukașenko. Aliatul lui Vladimir Putin a fost sancționat de Europa

ziare.com
FOTO:ZIARE. COM

Uniunea Europeană este pe cale să aplice un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, după ce ambasadorii UE au aprobat o serie de măsuri în cadrul unei reuniuni recente.

Măsurile punitive vor include restricții pentru exportul de bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi dronele sau computerele care pot fi utilizate pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei, precum și piese de aviație.

Uniunea Europeană aplică un nou pachet de sancțiuni Belarusului

Cel mai recent pachet include, de asemenea, noi listări împotriva a 38 de persoane și 3 entități, potrivit a patru diplomați UE cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi, deoarece nu erau autorizați să comenteze în mod oficial.

Articolele exacte sunt concepute pentru a reflecta restricțiile la export împotriva Rusiei, într-un efort de a lua măsuri drastice împotriva componentelor militare care sunt direcționate ilegal prin Belarus către Rusia, în timp ce aceasta își duce războiul de 17 luni împotriva Ucrainei.

„Spiritul care animă sancțiunile împotriva Belarusului este acela de a merge în paralel și de a completa sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat unul dintre cei patru diplomați ai UE.

Această rundă de sancțiuni a fost adoptată relativ rapid: Ambasadorii au convenit în mod informal asupra măsurilor marțea trecută, iar acestea au primit undă verde în mod oficial doar opt zile mai târziu.

Ambasadorii UE au reușit să aprobe noile sancțiuni militare după ce președinția spaniolă a Consiliului UE a legat această chestiune de un alt acord, blocat de mult timp, de consolidare a relațiilor UE cu 79 de țări din Africa și Caraibe.

Lituania s-a opus pachetului de sancțiuni

„După toate bătăile de cap atât pentru Belarus, cât și pentru sancțiunile din Ucraina din ultimele runde, cred că va exista un moment de reflecție asupra modului în care se vor face aceste sancțiuni pentru ca… să nu fie prinse în acest târg și în această politică foarte urâtă înainte de a începe să mergem mai departe cu altele noi”, a declarat un al cincilea diplomat al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deoarece nu este autorizat să comenteze în mod oficial.

Dar o discuție mai amplă privind măsura în care Belarusul lui Alexander Lukașenko ar trebui să fie sancționat în comparație cu Rusia pentru invazia sa în Ucraina este în curs de desfășurare de luni de zile.

Discuțiile privind sancționarea Belarusului sunt deosebit de complicate din cauza problemei îngrășămintelor de potasiu, țările membre ale UE, precum Portugalia, solicitând ca aceste îngrășăminte să fie exceptate de la viitoarele sancțiuni pentru a asigura securitatea alimentară globală.

Majoritatea țărilor UE sunt în favoarea acestei excepții, însă Lituania s-a opus cu fermitate, susținând că aceasta i-ar oferi lui Lukașenko un colac de salvare și nu ar contribui prea mult la reducerea insecurității alimentare.

„Poziția noastră este de a nu acorda derogări”, a declarat un alt diplomat al UE, unul dintre cei patru care se află în tabăra adversă, solicitând Comisiei să analizeze modul în care îngrășămintele produse în Africa ar putea fi redirecționate către țări din Africa, în loc să fie exportate, potrivit Politico.