International

UE interzice rușilor să tranziteze cu mașina! O nouă lovitură dură

ue SI Putin Sursa foto NBC News

UE interzice din ce în ce mai multe cetățenilor din Rusia. Astfel, a venit cu o nouă lege. Aceasta aduce noi interdicții de circulație rușilor.

Astfel, cetățenii ruși nu mai pot trece în UE cu mașinile lor. În caz contrar, vehiculele lor ar trebui să fie confiscate de statul membru respectiv. Acest lucru a devenit clar luni (11 septembrie), după ce Comisiei Europene i s-a cerut să explice o actualizare recentă a politicii de sancțiuni a UE.

O actualizare a unui document al Comisiei, intitulat „Întrebări frecvente privind importul, achiziționarea și transferul de bunuri enumerate”, din 8 septembrie 2023, explică totul. Cetățenii ruși pot aduce temporar bunuri personale și vehicule în UE în cadrul regimului de sancțiuni impus Moscovei? Răspunsul este nu.

Cât de dure sunt restricțiile?

Potrivit documentului, nu este relevant dacă vehiculele sunt utilizate în scopuri private sau comerciale. Restricția se aplică tuturor vehiculelor cu număr de înmatriculare rusesc. Durata posibilei șederi a vehiculului în UE și procedurile vamale sub care vor fi plasate nu sunt, de asemenea, relevante, adaugă documentul.
Noua „actualizare” pare să meargă mai departe decât interdicția impusă rușilor de a aduce mașini „de lux” în UE, adoptată odată cu cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni. UE le consideră „mașini de lux” pe cele cu o valoare de peste 50.000 de euro sau de peste 1.900 cm3, precum și toate mașinile electrice și hibride, indiferent de alte specificații.

Ceea ce nu se specifică în „actualizarea” politicii de sancțiuni este statutul mașinilor aparținând unor cetățeni ruși, cu numere de înmatriculare rusești, care se află deja pe teritoriul UE.
În mai multe țări din UE, pot fi văzute frecvent mașini cu numere de înmatriculare rusești. Inclusiv în Bulgaria, unde aproximativ 300.000 de cetățeni ruși au cumpărat proprietăți imobiliare. Mai mult, aceștia de obicei conduc vehiculele lor înmatriculate în Rusia.

Confruntat cu o avalanșă de întrebări, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Daniel Ferrie, a  răspuns. El a subliniat că statele membre ar trebui să respecte cu strictețe interdicția privind importul de mașini. Asta chiar dacă vehiculul nu este efectiv „importat”, ci doar trece granița în scopuri precum turismul sau șederea de scurtă durată.
Ferrie nu a precizat dacă ar putea exista excepții de la obligația autorităților naționale de a confisca mașina cetățenilor ruși. De exemplu, dacă aceștia locuiesc permanent în statul membru sau beneficiază de un statut de refugiat sau umanitar. Această situație a fost expusă într-un articol de către EURACTIV.