Actual Diverse

Un an de închisoare pentru cei care insultă în mediul online. Schimbare legislativă

Un an de închisoare pentru cei care insultă în mediul online. Schimbare legislativă
Arhivă

Janonezii au mărit pedepsele pentru insultele online, ajungând chiar și la un an de închisoare! Sancțiunile au intrat în vigoare de joi, iar prin aceste eforturi autoritățile urmăresc combaterea hărţuirii cibernetice.

Modificările privesc și unele amenzi. Astfel, Codul Penal revizuit a majorat amenda pentru insulte până la 300.000 de yeni (2.200 de dolari), mărind pedeapsa actuală cu închisoarea pentru mai puţin de 30 de zile şi amenda în valoare de mai puţin de 10.000 de yeni. Termenul de prescripţie pentru insulte a fost, de asemenea, prelungit de la un an la trei ani, relatează Kyodo News. Modelul ar putea fi adoptat și în Europa, titrează presa străină, dar și de Statele Unite.

Cazul de la care s-au decis modificările legislației

Decizia de modificare a legii a fost luată după ce Hana Kimura, o luptătoare profesionistă în vârstă de 22 de ani şi membru al distribuţiei în serialul de pe Netflix „Terrace House”, s-ar fi sinucis în mai 2020, după ce a primit un numeroase mesaje pline de ură pe reţelele sociale.

În acest caz, doi bărbaţi din Osaka şi Fukui au fost amendaţi cu 9.000 de yeni fiecare pentru insulte postate la adresa Kimurei înainte de moartea ei. Chiar și așa, unele persoane şi-au exprimat îngrijorarea că pedepsele sunt prea uşoare, ceea ce a dus la grăbirea modificărilor legale. Consiliul Legislativ al Ministerului Justiţiei i-a recomandat ministrului Justiţiei Yoshihisa Furukawa în octombrie anul trecut înăsprirea sancţiunilor.

„Hărţuirea cibernetică este o infracţiune care ar trebui tratată cu severitate”

Principalul Partid Constituţional Democrat din Japonia şi alţii s-au opus revizuirii, argumentând că ar putea reprima criticile legitime la adresa politicienilor şi oficialilor publici.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost adoptat într-o şedinţă plenară a Camerei Superioare pe 13 iunie, după ce Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a ajuns la un acord cu CDPJ şi alţii cu privire la o dispoziţie suplimentară, care stipulează că o revizuire va fi efectuată în termen de trei ani de la data adoptării pentru a determina dacă acesta restricţionează libertatea de exprimare în mod incorect.

Ministrul Justiției Yoshihisa Furukawa a declarat că punerea în aplicare a pedepselor mai severe a fost semnificativă, deoarece „demonstrează evaluarea legală conform căreia hărţuirea cibernetică este o infracţiune care ar trebui tratată cu severitate şi acţionează ca un factor de descurajare”. El a subliniat că decizia nu va acţiona ca „o restricţie nejustificată a libertăţii de exprimare”, potrivit News.ro.