International

Un diplomat francez și un mare sportiv rus au aceeași opinie: Putin face mișcări greșite

Vladimir Putin

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian consideră că Vladimir Putin a făcut „patru erori strategice” în acest război, fiind într-o stare de negare, după ce a subestimat rezistența ucrainenilor în fața armatei rusești. De aceeași părere este și Garry Kasparov, care îl vede pe liderul de la Kremlin într-o situație proastă, iar consecințele acțiunilor sale nu vor trece neobservate.

Un diplomat francez și un mare sportiv rus au aceeași opinie: Putin face mișcări greșite

După aproape trei luni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a înregistrat pierderi militare considerabile și este tot mai izolată pe plan internațional, confruntându-se cu sancțiuni fără precedent. „Operațiunea specială”, așa cum este considerată și prezentată de către liderul de la Kremlin s-a lovit de o rezistență eroică a ucrainenilor, sprijiniți puternic de către Occident.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe a subliniat în declarațiile sale „eroarea globală de apreciere” a preşedintelui rus asupra situaţiei din Ucraina, estimând că Putin a făcut „patru erori strategice”, subestimând rezistenţa ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianţei Atlantice şi „supraestimându-şi” armata.

Aceste elemente „au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

„Ar putea însemna un război de câţiva ani”, a adăugat el, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Vladimir Putin este într-o poziție proastă acum și nu are soluții pentru provocările fără precedent cu care se confruntă, iar în momentul în care Ucraina va riposta mai puternic, moralul rușilor va scădea și va exista o schimbare în opinia publică, spune Garry Kasparov, marele maestru al șahului și un oponent declarat al lui Vladimir Putin.

„În şah avem o vorbă care spune că atunci când eşti într-o poziție proastă, toate mișcările sunt greşite. Putin este într-o poziție proastă acum. Indiferent ce spune sau face pe 9 mai, va vedea consecințe dramatice. Nu cred că se poate gândi cum să rezolve asta, pentru că nu s-a confruntat niciodată cu atâtea amenințări. Nu a avut de a face niciodată cu o situație în care este total izolat”, spune Garry Kasparov într-un interviu pentru Digi24.

Vladimir Putin și „amenințarea inacceptabilă”

Vladimir Putin a declarat, de nenumărate ori, că extinderea NATO, agresiunea asupra populației din Donbas, lovitura de stat din 2014 (așa numește el revoluția ucraineană) și nazificarea Ucrainei sunt cauzele pentru care a declanșat această “operațiune militară specială” în statul vecin. Recent, cu ocazia zilei de 9 mai, care a aniversat victoria din 1945 asupra Germaniei naziste, preşedintele rus a afirmat că armata sa luptă în Ucraina pentru a-şi apăra „patria” în faţa unei „ameninţări inacceptabile”.

„Este un fel de închidere a lui Putin în război”, a estimat ministrul francez de externe. Preşedintele rus „este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor”, a insistat el, într-o declarație la postul BFMTV, notează AFP.

„Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor. Asta nu s-a schimbat”, a declarat ministrul francez.