Actual

Un nou partid pe scena politică din România? Planurile lui Dacian Cioloș pentru viitor

Dacian Ciolos

După ce a demisionat pe data de 7 februarie 2022 de la șefia USR din cauza luptei interne pentru conducerea partidului, Dacian Cioloș a rămas un simplu membru. Întrebat dacă își dorește refacerea PLUS, politicianul a evitat să ofere un răspuns.

Dacian Cioloș încearcă să își convingă foștii colegi să vină alături de ei!

La scurt timp după ce a reușit să îl învingă pe Dan Barna în lupta pentru șefia partidului, Cioloș a decis să demisioneze din cauza modului în care reformele sale erau blocate în interiorul partidului. În prima săptămână de la declanșarea crizei, prin depunerea demisiei lui Dacian Cioloș, aproximativ 400 de persoane şi-au dat demisia din USR, iar acum un număr de aproximativ 20 de parlamentari ar fi dispuși să îl urmeze, potrivit informațiilor g4media.ro.

Se pare că acesta ar încerca să își convingă foștii parlamentari PLUS să-l urmeze, decizie ce a provocat neliniște în conducerea USR.

Cioloș a lansat, în decembrie 2017, Platforma România 100, trei luni mai târziu a pus bazele Mișcării România Împreună dar din cauza tergiversărilor din justiție proiectul a fost abandonat iar în decembrie 2018 a lansat la Cluj noul partid PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), înscris deja în reigstrul partidelor.

Ulterior, pe 15 august 2020, cele două formaţiuni ale Alianţei 2020 – USR şi PLUS au decis să fuzioneze. În 16 aprilie 2021, fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreşedinţi – Dan Barna şi Dacian Cioloş – şi de Biroul Naţional Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

La 28 august 2021, în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS, au fost prezentate candidaturile copreşedinţilor Dan Barna şi Dacian Cioloş şi a senatorului Irineu Darău, la preşedinţia USR PLUS. În urma primului tur de votul, desfăşurat online, între 14 şi 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna – 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău – 3.300 de voturi (10,1%).