Actual Economic

Un nou pas spre dispariția banilor cash, de la 1 ianuarie 2023. ANAF are o explicație

Un nou pas spre dispariția banilor cash, de la 1 ianuarie 2023. ANAF are o explicație
Infoactual/arhiva

Numărătoarea inversă a început. De la 1 ianuarie 2023, toate magazinele trebuie să accepte plata cu card bancar pentru cumpărături. Măsura a fost impusă de ANAF, care are și o explicație menită să susțină măsura dată.

O nouă prevedere legală menită să ducă la dispariția banilor cash intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. ANAF are o explicație

Toate magazinele, mai mici sau mai mari, indiferent dacă sunt în mall sau la colț de stradă, trebuie să accepte plata cu card bancar pentru cumpărături, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Măsura aparține ANAF și face parte dintr-un proiect care vizează combaterea evaziunii fiscale. Conform noilor reglementări, obligația comercianților de a se dota cu POS și de a accepta plata cu cardul intervine în trimestrul următor celui în care încasările în numerar din ultimele 12 luni au trecut de pragul de 50.000 de lei.

Prin urmare, toate magazinele care fac încasări mai mari de 50.000 de lei vor fi obligate să se doteze cu POS și să accepte plata cu cardul în locul celor cu bani cash.

Conform reglementărilor în vigoare, până în prezent, erau obligate să accepte plata cu cardul doar companiile care aveau o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro. Lucrurile s-au schimbat din vara trecută, când Guvernul a adoptat o Ordonanță, OG 16/2022, care modifică aceste plafoane.

O altă modificare vizează criteriile în funcție de care se stabilește cine trebuie să se doteze cu POS. Dacă până în prezent acest lucru depindea de cifra de afaceri, conform noilor reglementări, s-a stabilit ca plata cu cardul să fie impusă în funcție de încasările anuale în numerar.

În nota de fundamentare ce stă la baza proiectului de lege adoptat în Parlament se arată următoarea motivație:

„Având în vedere scopul reglementării, respectiv, pe de o parte, de a introduce o măsură în plus pentru asigurarea trasabilității fluxurilor bănești, ca premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, iar, pe de altă parte, de a permite posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici, se propune ca obligația să fie instituită în sarcina operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de aceștia.”