Actual International

Un NOU rege Zulu a fost încoronat, după aproape doi ani de luptă pentru succesiunea la tron a celor 28 de copii ai fostului lider

Un NOU rege Zulu a fost încoronat, după aproape doi ani de luptă pentru succesiunea la tron a celor 28 de copii ai fostului lider
Twitter

Ca să înțelegem despre ce este vorba în povestea de mai jos, trebuie să spunem cine sau ce anume este Zulu. Despre Zulu se știe că este un popor african. Astăzi numără o populație de 15 milioane de oameni. Ei trăiesc mai ales în provincia KwaZulu-Natal din Africa de Sud. Limba vorbită de ei este, desigur, limba zulu.

Un NOU rege Zulu a fost încoronat, după aproape doi ani de luptă pentru succesiunea la tron a celor 28 de copii ai fostului lider

Noul rege Zulu a fost încoronat sâmbătă, 29 octombrie 2022, la aproape doi ani de la trecerea în neființă a regelui Goodwill Zwelithini, în luna martie 2021. Regele de azi Misuzulu Zulu a fost recunoscut oficial de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în cadrul unui eveniment la care au participat zeci de mii de persoane.

Regele Zewlithini a domnit timp de peste 50 de ani și a desemnat-o pe cea de-a treia soție a sa ca succesoare, dar o dușmănie de familie s-a încheiat în instanță după ce aceasta a murit. În testamentul său, ea îl numise pe fiul său Misuzulu drept succesor, ceea ce nu a fost pe placul restului familiei.

Misuzulu, unul dintre cei 28 de copii pe care regele decedat i-a avut, a ajuns să preia cel mai mare, cel mai puternic și cel mai bogat dintre triburile care reprezintă mai mult de o cincime din populația comitatului.

Încoronarea a reprezentant un eveniment istoric. La încoronare au participat și alte regalități din regiune, precum și politicieni importanți din elita conducătoare a Africii de Sud. Desigur momentul a fost imortalizat și de această dată pe twitter.

Imaginea de ansambul a fost fascinantă, după cum au povestit cei prezenți la evenimentul încoronării.

Participanții au avut parte de cea mai bună parte a culturii Zulu cu Amabutho, regimente regale îmbrăcate în fuste tradiționale care au cântat cântece de laudă pentru regele lor.

Femeile au purtat pălării Zulu cu boruri largi viu colorate și învelitori tradiționale, în timp ce fetele tinere în fuste plisate și cu mărgele au dansat pe terasele stadionului Moses Mabhida, cu o capacitate de 85.000 de locuri.

Misuzulu (numele noului rege) înseamnă „întărirea zulușilor”, lucru pe care națiunea speră că îl va putea face, tribul războinic având reputația de a aborda astfel de probleme în moduri mai tradiționale.

Încoronarea noului rege Zulu are loc într-un moment în care țara se confruntă cu provocări economice serioase și la scurt timp după ce inundațiile au făcut ravagii în unele părți din Zululand. Sud-africanii speră că acesta poate contribui la reconstrucția țării și la eliminarea disensiunilor politice din trecut, relatează media internațională.

Prințul Bambindlovu Zulu a declarat pentru BBC că el crede că fratele său va unifica monarhia și poporul său. „Părinții noștri ar fi mândri de acest moment”, a spus el. „Cred că va fi un mare rege”.

În primul său discurs după încoronare, regele Misuzulu a declarat că a pornit într-o călătorie alături de comunitate și că speră să fie un „catalizator” pentru a aduce schimbări pozitive. „Înțeleg că istoria m-a ales pe mine în acest moment, când zuluții se confruntă cu mai multe provocări în acest moment. Provocările sunt sărăcia, șomajul, un deficit de încredere în guvern și în conducerea tradițională, schimbările climatice și nesiguranța alimentară”.