International

Un parlamentar sârb pregătește populația pentru un nou război în Balcani: „Poate izbucni oricând!”

Un parlamentar sârb pregătește populația pentru un nou război în Balcani: „Poate izbucni oricând!”
Twitter

Situația conflictuală din Balcani, dintre Serbia și Kosovo, dă naștere la tot felul de supoziții. Un parlamentar sârb spune că aceste tensiuni sunt alimentate în mod deliberat de forţe externe.

„Mi-e teamă că conflictul din Balcani este alimentat în mod deliberat. Poate izbucni în Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru – oriunde”, a declarat Vladimir Djukanovic, membru în parlament al Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare, într-un interviu pentru canalul de televiziune Kurir.

Acesta își susține declarația prin faptul că Pristina nu s-ar fi aventurat niciodată pentru a escalada situația dacă nu ar fi primit ordine de la patronii săi occidentali.

Conflictul de la granița Serbiei cu Kosovo

Duminică seara, poliția din Kosovo a închis punctul de control de la granița cu Serbia, ceea ce a dus la deteriorarea relațiilor din regiunea Metojiha. Ca răspuns, sârbii din nordul Kosovo au ieșit în stradă și au blocat autostrăzile cheie.

Poliția și Forța Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, au fost atrase pe podul de peste râul Ibar, care leagă părțile de nord și de sud ale Kosovska Mitrovica.

Sârbii au renunțat la noua lege

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că situația pentru etnicii sârbi din Kosovo și Metohija s-a înrăutățit după ce Pristina a decis să interzică documentele sârbești începând de la miezul nopții de duminică până luni.

Însă, în urma violențelor de la graniță, autoritățile de la Pristina au anunțat, duminică noaptea, că vor amâna implementarea modificărilor până la 1 septembrie. Noile reguli trebuiau să intre în vigoare de luni, 1 august, și ar fi obligat toţi locuitorii din Kosovo să-și schimbe documentele emise de Serbia cu unele kosovare.