Actual International

Un prosper om de afaceri şi fost deputat ucrainean, arestat în Franța. De ce este oligarhul acuzat

Un prosper om de afaceri şi fost deputat ucrainean, arestat în Franța. De ce este oligarhul acuzat
France Today

Își vedea omul bine merci de viața lui, distrându-se într-o stațiune montană de schi și dintr-o dată s-a trezit arestat, pe meleaguri străine.

Un prosper om de afaceri şi fost deputat ucrainean, arestat la schi, în Franța. De ce este oligarhul din Ucraina acuzat

Kostiantin Jevago, în vârstă de 48 de ani, principalul acţionar al societăţii Ferrexpo, listată la bursa din Londra, este un prosper om de afaceri şi fost deputat ucrainean care face obiectul unei cereri de extrădare pentru „infracţiuni financiare.”

El a fost arestat marţi seara în staţiunea de schi Courchevel, din Alpii francezi, potrivit media. Încă din anul din 2021, oligarhul pe lista persoanelor căutate a Kievului.

Primul care s-a bucurat la auzul aceste vești este procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin,care  a salutat arestarea, într-un comunicat publicat miercuri, 28 decembrie 2022, în care se precizează că omul de afaceri este bănuit de „organizarea achiziţiei unei bănci comerciale pe bază de fonduri obţinute ilegal în proporţii importante”.

În prezent, averea acestuia este estimată acum de Forbes la 1,3 miliarde de dolari, pentru că se presupune că din cauza războiului a mai pierdut câteva miliarde pe drum și aceasta deoarece anterior, anul trecut, ucraineanul deținea 2,3 miliarde, de asemenea, dolari.

Kostyantyn Valentynovych Zhevago s-a născut la 7 ianuarie 1974 și este un cunoscut antreprenor ucrainean. A fost primul est-european care a prezentat una dintre companiile sale – Ferrexpo la Bursa de Valori din Londra. Zhevago controlează grupul „Finanțe și Credit” – unul dintre cele mai mari conglomerate din Ucraina; deține funcția de președinte de onoare al FC Vorskla. A fost membru al Verkhovna Rada (parlamentul Ucrainei) din 1998 până în 2019.

Pe scurt, ce se știe despre el din punct de vedere politic este că actualul om de afaceri a fost deputat în parlamentul ucrainean din 1998 până în 2019, ca independent, dar şi în tabăra cunoscutei Iulia Timoşenko, fiind învins în ultimele alegeri legislative ucrainene de  Volodimir Zelenski și partidul său, care conduce și azi Ucraina.