Actual Social

Tată din Arad, oprit în trafic pentru viteză deși se grăbea la spital, ca să-și salveze copilul. Micuțul a murit

Tată din Arad, oprit în trafic pentru viteză deși se grăbea la spital, ca să-și salveze copilul. Micuțul a murit
Wikipedia

Un bărbat din Arad a rămas fără permis după ce a condus cu 174 km/h, pentru a-și duce fiul bolnav la spital. Tatăl copilului a pierdut, cu formalitățile cerute de oamenii legii, în trafic, timp prețios. Șoferul a povestit oamenilor legii români că fuge acasă să își ia fiul de numai doi ani și să-l ducă de urgență, la spital.

Micuțul a murit la scurt timp după această întâmplare nefericită.

Culmea ironiei este că după tragedie, și judecătorii au refuzat să-i restituie permisul, în ciuda faptului că amenda a fost transformată în avertisment. Bărbatul prins conducând cu 174 km/h pe o porțiune de drum unde viteza maximă era de 100 km/h a cerut în instanță anularea sancțiunii.

În timpul procesului, bărbatul a invocat starea de necesitate, o normă juridică legală. Acesta a recunoscut că a mers cu viteză excesivă însă susține că a făcut-o în calitate de agent de pază, fiind nevoit să ajungă de urgență la o intervenție, moment în care și soția i-a comunicat că fiul lor în vârstă de 2 ani se simte foarte rău și trebuie dus de urgență la spital, a transmis Antena 3.

Magistrații nu au fost însă, deloc, înțelegători. Aceștia au respins cererea de anulare a sancțiunii, arătând că  „petentul nu a dovedit în niciun fel cele invocate, iar starea de necesitate nu poate fi reţinută pe baza unei simple susţineri”.

În ciuda faptului că sentința a fost atacată cu apel, judecătorii de la Tribunalul Arad, unde s-a și judecat, au admis în parte plângerea, transformând amenda în avertisment. Judecătorii de aici au considerat că, în calitate de agent de pază, depășirea vitezei nu se justifică.

Chiar dacă ea ar fi reală, nu justifică starea de necesitate şi nu înlătură sau atenuează răspunderea contravenţională a petentului. În atare împrejurare, era necesar să apeleze Sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă la numărul de telefon 112, nu să circule cu atare viteză, punând în pericol pe ceilalţi participanţi la traficul rutier şi fără însemnele prevăzute de codul rutier pentru autovehiculele care circulă în regim de intervenţie”, au arătat, în decizia lor, judecătorii.

Magistrații de la Tribunalul Arad au mai scris în formularea lor, că decizia de sancționare mai puțin dură este una întemeiată: „fiul său se simţea rău şi că a fost sunat de soţia sa că acesta trebuie dus la spital, acesta şi decedând ulterior, justifică aplicarea sancțiunii avertismentului”.

Adică, în traducere, faptul că un suflet de micuț nevinovat a murit, în timp ce oamenii mari au regulile lor, justifică sancțiunea avertismentului pentru un tată care nu făcea altceva decât să încerce să își salveze copilul.