Actual Diverse

Un traficant prins la Iaşi cu multe pachete de ţigări fără timbru le primește acum înapoi, printr-o decizie judecătorească

Un traficant prins la Iaşi cu multe pachete de ţigări fără timbru le primește acum înapoi, printr-o decizie judecătorească
EVZ

Teoretic, Iași este un oraș de graniță, practic nu. Și aceasta o demonstrează decizia judecătorească care permite unui traficant de țigări, care a fost prins cu un lot semnificativ de produse de contrabandă, să scape de orice fel de pedeapsă și mai mult decât atât să își primiească și produsele confiscate înapoi.

Un traficant modovean prins la Iaşi cu multe pachete de ţigări fără timbru le primește acum înapoi, printr-o decizie judecătorească

Cu ceva timp în urmă, un cetățean moldovean din Republica Moldova a fost prins la Rediu, Iași, cu maşina ticsită de ţigări, alcool şi bidoane cu motorină.

Inițial, procurorii au înaintat acuzaţii de contrabandă, dar folosindu-se de pârghii legale, moldoveanul nu numai că a scăpat de sancțiunea legii române dar, acum, el trebuie să își primească înapoi și marfa confiscată. Și aceasta deoarece încercarea Direcţiei Vamale de a obţine confiscarea bunurilor deţinute de omul în cauză ilegal a eşuat, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României.

Cum au decurs faptele, cronologic

Un echipaj al poliţiei de frontieră a oprit în trafic un Vokswagen Caravelle condus de Pavel C., în zona Zahorna din Rediu, în dimineaţa zilei de 6 martie 2019. Oamenii legii români povestesc că au găsit țigări așezate vizibil dar și ascunse peste tot prin mașină: în pereţii laterali, în locaşurile pentru difuzoare, în locaşurile de depozitare din bordul autoturismului. Sub bancheta din spate au găsit vodcă inclusiv produsă în Transnistria, la Tiraspol. Iar în compartimentul de bagaje al maşinii, poliţiştii au mai găsit mai multe bidoane de motorină.

Automobilul a fost reţinut imediat de poliţiştii români, iar marfa a ajuns în camera de corpuri delicte a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Maşina, după două săptămâni a fost restituită basarabeanului, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au început cercetările împotriva lui Pavel C., pentru contrabandă.

După un an de cercetări, în septembrie 2020, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală, considerând că prejudiciul calculat de Direcţia Regională Vamală, de aproape 3.000 de lei, nu merită efortul unui proces. Ei au propus, însă, confiscarea ţigărilor, băuturii şi motorinei, aflate în custodia Poliţiei de Frontieră.

La începutul anului 2022, în februarie, Direcţia Vamală a cerut Judecătoriei să aprobe confiscarea mărfii. În martie însă, Curtea Constituţională a declarat însă că paragraful din Codul Vamal prin care era asimilată contrabandei şi simpla deţinere de bunuri provenite din contrabandă a fost declarat neconstituţional, pentru că nu stabilea limite cantitative.

După intervenţia Curţii Constituţionale, pentru a fi considerat contrabandist, învinuitul trebuia să fie prins practic pe fâşia de frontieră, cu marfa asupra lui. Era exact paragraful în care se încadra moldoveanul Pavel C. scrie ZdI.

Acum, moldoveanului nu i se poate reproşa din punct de vedere juridic nimic, iar bunurile reţinute nu pot fi considerate ca provenind din contrabandă. Cererea de confiscare a mărfii a fost respinsă luni, 21 noiembrie 2022. Direcţiei Vamale i s-a transmis că are la dispoziţie trei zile de la comunicarea deciziei pentru a depune o eventuală contestaţie.