Actual

Un ucrainean care a fugit de război în Munții Maramureșului, a fost găsit mort. Era însoțit de fiul său

Un ucrainean care a fugit de război în Munții Maramureșului, a fost găsit mort. Era însoțit de fiul său

Apelul la 112 a fost făcut de un cetățean ucrainean în vârstă de 33 de ani, după ce grupul său s-a rătăcit în Munții Maramureșului. Doi refugiați încă nu au reușit să fie găsiți.

În zona respectivă au fost trimise mai multe echipaje care caută persoanele rătăcite!

Doi dintre cei 10 refugiați ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului au fost găsiți pe vârful Pop Ivan, iar din primele informații aceștia sunt tată și fiu. Din păcate în cazul tatălui s-a constatat decesul, asta după ce a căzut într-o râpă, iar fiul său nu poate fi transportat momentan din cauza degerăturilor de la picioare. Se pare că șase persoane au fost găsite de poliția de frontieră ucraineană, iar în acest moment sunt căutate alte două persoane, în ambele țări:

 „În jurul orei 02.48, operatorul 112 ne-a informat despre faptul că o persoana rătăcită a fost găsită de către doi salvatori din Ucraina, pe teritoriul Ucrainei, şi ne-a făcut legătura telefonic cu aceştia pentru a ne transmite situaţia de la faţa locului. Persoana în cauza are picioarele degerate si nu poate fi transportată, pe jos, în condiţiile actuale.  Cele două persoane au asupra lor echipament de supravieţuire şi vor rămâne până dimineaţa pentru a-i acorda ajutor cetăţeanului ucrainean rătăcit. De asemenea, ne-au transmis faptul că ar fi nevoie de un elicopter, dimineaţa, pentru transportul cât mai rapid la un spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Tatăl persoanei in cauză a fost observat, decedat, într-o râpă, iar despre ceilalţi doi membri ai grupului nu se cunosc detalii.  Operatorul 112 ne-a făcut legătura cu ofiţerul de serviciu din cadrul Dispeceratului de Coordonare Elicoptere Mureş care ne-a solicitat să luăm din nou legătura la ora 06.45, la răsărit, pentru a evalua condiţiile meteorologice şi în cazul în care acestea vor fi favorabile va permite elicopterului să efectueze zborul de recuperare a persoanei rănite.  Totodată, una dintre cele două persoane salvatoare ne-a transmis coordonatele pentru a putea fi localizaţi. Echipele de salvare din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte şi echipele de sprijin de la celelalte structuri şi salvamont s-au întors la bază, in jurul orei 03.20, nereuşind identificarea locului unde se găseşte persoana in cauză”, au transmis reprezentanții CJSU Maramureş.

Acțiunile salvatorilor sunt îngreunate de condițiile meteorologice, în acest moment vârful montan de 1.937 metri altitudine fiind cuprins de ceață, zăpadă și frig.

Au fost constituite echipe de căutare alcătuite din polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, care participă la salvarea refugiaților ucraineni.