International

Și ungurii s-au supărat pe ucraineni: Ar trebui să spună mulțumesc, nu să amenințe!

ungurii-suparat-ucraineni

După polonezi, și ungurii s-au supărat pe ucraineni. Motivul îl reprezintă recentele declarații ale lui Volodimir Zelenski, care amenință țările care mențin embargoul cu procese la Organizația Mondială a Comerțului.

Recenta decizie a Comisiei Europene care a autorizat importul de cereale ucrainene stârnește tensiuni diplomatice. Mai ales că survine după recentele declarații ale lui Volodimir Zelenski, care a amenințat țările care au instituit embargou cu procese la OMC. Din acest motiv, și ungurii s-au supărat pe ucraineni, acuzându-i de nerecunoștință.

Ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, a declarat că procedura Executivului de la Bruxelles este „neobișnuită”. Oficialul maghiar a precizat că CE a încheiat un acord cu o țară terță fără consultarea cu liderii statelor membre afectate de importurile cerealelor ucrainene. Nagy a afirmat după întâlnirea miniștrilor agriculturii din UE de la Bruxelles, că Bruxelles-ul reprezintă mai degrabă interesele unei țări terțe decât pe cele ale propriilor state membre.

Ministrul ungar a mai precizat că este îngrijorător faptul că președintele Comisiei Europene a luat o decizie singur.

De ce s-au supărat ungurii pe ucraineni

„Am investit milioane de euro pentru a putea transporta mai repede cerealele ucrainene pe teritoriul Ungariei. Iar în acest scop realizăm dezvoltări de infrastructură. Drept răspuns Ucraina nu ar trebui să ne amenințe cu un proces, ci să spună mulțumesc”, a declarat ministrul. Nagy a precizat că: „Ungaria face totul pentru a oferi ajutor, sprijin și solidaritate oamenilor de acolo”.

Oficialul maghiar a răsuns astfel amenințărilor făcute recent de președintele Volodimir Zelenski. Acesta a declarat că va reclama în instanţă, la Organizaţia Mondială a Comerţului, deciziile Ungariei, Poloniei și Slovaciei de a menţine embargoul.

„Liderii Uniunii Europene, miniștrii agriculturii și experții țărilor membre își vor da seama că această problemă trebuie abordată cu mult mai multă atenţie. În loc să se creeze iluzii într-o țară terță cu promisiuni zgomotoase”, a mai declarat ministrul Nagy, citat de Hotnews.

Polonia a luat prima atitudine

Guvernul de la Varșovia a anunţat miercuri seară că Polonia nu mai livrează arme ucrainenilor. Anunțul survine tot ca urmare a tensiunilor generate de embargoul instituit asupra exportului de cereale din Ucraina. Dar și ca urmare a amenințărilor lansate de Zelenski.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez. Mateusz Morawiecki la postul de televiziune Polsat News.

„Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze. Astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa. Și asta într-un timp foarte scurt”, a mai precizat Morawiecki.

Anunţul a suvernit la câteva ore după convocarea „de urgenţă” de către Varşovia a ambasadorului ucrainean din Polonia. Demersul a fost făcut pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Ambasadorul Oleg Nikolenko a declarat că face apel la „prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte”. Oficialul ucrainean a subliniat însă „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale”.