International

Uraganul Idalia, încadrat în categoria 4 de pericol. Au fost emise ordine de evacuare

Uraganul Idalia, încadrat în categoria 4 de pericol. Au fost emise ordine de evacuare
sursa foto CNN

La nivel global, lumea s-a pregătit pentru vânturi violente, ploi torențiale și valuri de apă de mare de la Idalia, care se preconizează că va deveni un uragan de categoria 4 „extrem de periculos”, în timp ce se îndreaptă spre o lovitură directă asupra regiunii Big Bend din Florida.

Uraganul Idalia a generat rafale de vânt maxime susținute de 110 mph (177 km/h) până marți seara târziu, la limita superioară a categoriei 2, iar forța sa va crește înainte de a ajunge pe Coasta Golfului Florida miercuri dimineața devreme, a prognozat Centrul Național al Uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.

Uraganul Idalia, intensificări puternice

Până atunci, furtuna ar urma să aibă vânturi maxime susținute de cel puțin 130 mph (209 km/h) pe scara de vânt Saffir-Simpson în cinci trepte, a raportat NHC. Orice furtună desemnată ca fiind de categoria 3 sau mai mare este clasificată drept uragan major. Ordinele de evacuare obligatorie fuseseră emise în cel puțin 28 din cele 67 de comitate din Florida până marți seară. „Dacă nu ați fost evacuat, trebuie să o faceți chiar acum. Trebuie să renunțați la ceea ce faceți. Trebuie să vă duceți în camera dumneavoastră, să vă faceți bagajele, să vă împachetați lucrurile și să ajungeți în siguranță”, a declarat șeful departamentului de gestionare a situațiilor de urgență din Florida, Kevin Guthrie, în timpul unei conferințe de presă de seară.

Majoritatea celor 21 de milioane de locuitori ai Floridei, precum și mulți din statele adiacente Georgia și Carolina de Sud, se aflau sub avertizări de uragan și alte recomandări legate de furtună. În toate cele trei state au fost emise declarații de urgență. Caracteristica cea mai periculoasă a Idaliei părea să fie valul puternic de apă de mare antrenată de vânt care se așteaptă să ajungă pe insulele barieră și alte zone joase de pe coastă. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care candidează la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, a îndemnat locuitorii din comunitățile vulnerabile să respecte ordinele de evacuare și să se mute pe terenuri mai înalte, avertizând că valul de furtună ar putea provoca inundații care ar pune viața oamenilor în pericol.

„Se așteaptă la câteva decese, așa că nu vreau să fiu una dintre ele”, a declarat Rene Hoffman, în vârstă de 62 de ani, din Steinhatchee, Florida, un oraș de coastă din zona în care se așteaptă ca Idalia să ajungă pe uscat. Ea deține un stand de mâncare pe care l-a legat de camioneta soțului ei pentru a nu fi spălată sau spulberată de vânt. „Este înfricoșător, știți, să te gândești că apa ar putea ajunge atât de sus. Nu am mai avut niciodată apă aici sus”, a spus ea în timp ce își strângea medicamentele prescrise și se pregătea să plece din casă. NHC a precizat că centrul Idaliei va lovi probabil coasta Floridei undeva în regiunea Big Bend, unde partea nordică a statului se curbează în partea de golf a peninsulei Florida, delimitată aproximativ de orașele interioare Gainesville și Tallahassee, capitala statului.

Istoria se repetă

Puțin populată în comparație cu zona Tampa-St. Petersburg din sud, Big Bend are o coastă mlăștinoasă, presărată cu izvoare și râuri de apă dulce, și un grup de insule mici în larg care formează Cedar Key, un sat istoric de pescari, a mai fost devastat în 1896 de valul de furtună al uraganului. Majoritatea celor 21 de milioane de locuitori ai Floridei, alături de mulți din Georgia și Carolina de Sud, se aflau sub avertismente și recomandări de uragan, furtună tropicală și valuri de furtună. În Florida, Georgia și Carolina de Sud au fost emise declarații de urgență de stat. La Casa Albă, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că el și DeSantis sunt „în contact permanent”, adăugând că l-a asigurat pe guvernator că asistența federală în caz de dezastru va rămâne în vigoare „atât timp cât va fi nevoie și ne vom asigura că vor avea tot ce le trebuie”.

Producătorii de energie din Golf își luau și ei măsuri de precauție. Compania petrolieră americană Chevron a evacuat personalul de pe trei platforme de producție de petrol, în timp ce Kinder Morgan a planificat să închidă o conductă de petrol. Întreruperile legate de Idalia s-au extins până pe coasta atlantică a Floridei, la Cape Canaveral, unde lansarea de marți a unei rachete care transporta un satelit de informații al Forțelor Spațiale Americane a fost amânată pe termen nedefinit din cauza uraganului. Idalia s-a transformat din furtună tropicală în uragan la începutul zilei de marți, la o zi după ce a trecut la vest de Cuba, unde a avariat case și a inundat sate, conform The Guardian .