Actual Lifestyle

Urșii atacă în Prahova. „Salvatorii” și-au făcut apariția la 40 de minute după apelul la 112

Urșii atacă în Prahova. „Salvatorii” și-au făcut apariția la 40 de minute după apelul la 112
Arhivă

Prahovenii din Ștefești sunt tot mai des atacați de urși și au ajuns la capătul răbdării. Recent, un urs a pătruns într-o gospodărie și a mâncat un miel.

Degeaba se plâng oamenii că au ajuns la disperare din cauza animalelor sălbatice, că nimeni nu face nimic. Atacurile urșilor sunt din ce în ce mai dese și puțin mai lipsește să apară și o victimă umană.

În fiecare săptămână urșii atacă câte o gospodărie

„În jurul orelor 16.00 același urs de aseară a atacat o gospodărie de unde a luat un miel. La noi în comună nu se ia nicio măsură în privința asta și nu este prima oară când atacă gospodarii. În fiecare săptămână se întâmplă să atace câte o gospodărie pe raza comunei sunt circa 10/15 urși și nimeni nu face nimic”, a declarat un localnic pentu Observatorul Prahovean.

Vasile Tăbăraș, primarul comunei Ștefești, a confirmat la rândul său situația disperată în care a ajuns din cauza animalelor sălbatice care au devenit tot mai agresive.

„Eu sunt de părere că ursul care intrat în gospodărie și a mâncat mielul respectiv este relocat. Este adus din altă parte pentru că pare domesticit, este obișnuit cu oamenii. Sfătuiesc locuitorii să sune de fiecare dată la 112 când au loc astfel de atacuri sau văd urși pe străzile comunei pentru că avem contract cu AJVPS și lunar îi plătim pentru a ține urșii la distanță. Dacă apelul nu este înregistrat prin 112, Ministerul Mediului nu ne poate deconta banii”, a spus Vasile Tăbăraș.

Primarul din Ștefești, nemulțumit de reascția AJVPS

Edilul mai spune că, în ultimele șase luni, au fost peste 10 atacuri ale urșilor în gospodăriile oamenilor. Cât privește ultimul eveniment, cel de joi, Vasile Tăbăraș a declarat că a trebuit să aștepte 40 de minute după apelul la 112 ca reprezentanții AJVPS să-și facă apariția. „Nu e normal, pentru că avem contract cu ei”, a subliniat edilul.

Contactat telefonic de Observatorul Prahovean, Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România a declarat că, deși există un astfel de contract între Primărie și AJVPS, asta nu înseamnă că un reprezentant trebuie să stea în permanență acolo.

Aceste intervenții se fac în cel mai scurt timp de la primirea solicitării, în funcție de personalul disponibil, iar responsabil de coordanarea echipei este edilul. În astfel de situații, când urșii ucid animalele domestice, se constituie o comisie, iar păgubitul este despăgubit de Minister, conform obsevatorulph.ro.