International

Varșovia sare în sprijinul Chișinăului. Polonia trimite armament și muniții în Republica Moldova

Polonia
Foto. digi24.ro

Mariusz Kaminski, ministrul de Interne al Poloniei, a anunțat în cursul zilei de ieri, 01.06, 2023, că țara sa va furniza poliției din Chișinău, arme, muniții și echipamente care să-i sprijine pe polițiști în misiunile acestora.

„ Am decis să trimit un transport uriaș cu arme, muniții și echipament pentru poliția Republicii Moldova”, a postat pe Twitter oficialul de la Varșovia.

Polonia a trimis șase aeronave cu arme și muniții pentru Moldova

„În ziua în care premierul Morawiecki a ajuns la Chișinău, șase avioane poloneze cu echipamente menite să împiedice tentativele de destabilizare a țării au ajuns în Moldova”, a adăugat Kaminski.

Tehnica a fost transportată în capitale republicii Moldova cu ajutorul a două aeronave C-13 Hercules și patru avioane CASA C-295M.

„Independenta și suverana Republică Moldova, care rezistă tentativelor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru. De aceea am decis să trimit poliției moldovene acest transport uriaș de arme, muniții și echipamente de la serviciile subordonate Ministerului de Interne”, a mai spus ministrul de Interne de la Varșovia.

Totodată, oficialul din Polonia a mai precizat că Ilan Șor, persona non grata în Republica Moldova, a fost trecut pe lista persoanelor sancționate în Polonia.

Poziția Rusiei

În același timp, continuă încercările serviciilor rusești de a incita societatea moldovenească. Joi, șeful FSB, citat de TASS, a declarat că „Occidentul face presiuni active asupra Moldovei pentru a se alătura conflictului din Ucraina”.

Rusia reacționează astfel la integrarea tot mai mare a Chișinăului cu Bruxelles-ul . Miercuri, șeful Comisiei Europene a remarcat că țara face progrese clare în eforturile sale de a adera la Comunitate. „Este uimitor că, în ciuda presiunii, Moldova se dezvoltă rapid și calitativ” a subliniat Ursula von der Leyen.

În cadrul summit-ului Comunității Politice Europene, premierul Poloniei a declarat că țara sa va susține integrarea Republicii Moldova în UE printr-o „procedură accelerată”.

Acesta a adăugat că același lucru trebuie să se întâmple și în ceea ce privește aderarea la NATO a Republicii Moldova, pe care a descris-o ca fiind o țară mică, „dar pe care o admirăm pentru rezistența sa în fața Rusiei”.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul a interceptat un „plan de destabilizare a Republicii Moldova”, care ar fi fost elaborat de serviciile secrete rusești. El a transmis acest lucru președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Sandu a declarat ulterior că planul predat de Zelenski „documenta locațiile și aspectele logistice ale organizării acțiunilor de sabotaj”. În special, sub pretextul unor proteste pașnice, ar putea fi pregătită o tentativă de preluare a puterii la Chișinău, a spus liderul de la Chișinău citat de newsyou.info.