International

Verdict dur pentru Vladimir Putin. Oficialii de rang înalt din serviciile de informații rusești se pregătesc să îl înlocuiască

Vladimir Putin

Cei mai importanţi oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin înţeleg că războiul din Ucraina este „pierdut” şi că o lovitură de stat este acum o posibilitate realistă, a declarat analistul bulgar Hristo Grozev, citat de Daily Mail. Exepertul în securitate pe spațiul rusesc este de părere că elitele GRU şi FSB sunt cele mai susceptibile de a încerca să-l răstoarne pe Putin, deoarece cunosc adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren, și de asemenea caută modalităţi de a-şi muta banii şi familiile în afara ţării în aşteptarea căderii lui Putin.

Verdict dur pentru Vladimir Putin. Oficialii de rang înalt din serviciile de informații rusești se pregătesc să îl înlocuiască

„Elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut”, a declarat Christo Grozev, într-un interviu acordat Radio Liberty. Pentru a avea şanse la câştigarea războiului pe care l-a declanşat, Putin ar trebui să decreteze o mobilizare generală. Numai că acest lucru ar putea provoca nemulţumirea populaţiei şi ar duce, crede acelaşi expert, la o explozie de nemulțumire în societate.

„Partea intelectuală a GRU”, cei cu „informaţii complete” înţeleg în ce mocirlă se află Putin. Şi, de asemenea, elita FSB, care cunoaşte numărul specific de victime în rândul trupelor ruse şi înţelege că mamele, soţiile, surorile soldaţilor ruşi morţi sau dispăruţi nu încetează să pună întrebări. Ei ştiu că această situaţie va scăpa în cele din urmă de sub control. Acestea sunt acele părţi ale forţelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul. Unii dintre ei caută o oportunitate de a-şi scoate familiile din Rusia, toţi caută modalităţi de a transfera banii acumulaţi (bani din corupţie în multe cazuri) în dolari şi euro. Este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă”, a explicat Hristo Grozev.

Deși nu se cunosc cifrele exacte ale pierderilor armatei ruse în Ucraina, se estimează că mii de militari ruși au murit în război. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia a pierdut o treime din forţele trimise în Ucraina.

„Sunt acele forțe de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a spus el.

„Rusia nu are nicio șansă să câștige războiul, fără a recurge la arme nucleare”

Potrivit lui  Grozev, momentul înlocuirii ar putea veni în momentul în care Putin ar ordona generalilor săi să efectueze un atac nuclear.

„Dacă Putin decide să dea ordinul de a folosi arme nucleare, el trebuie să fie sigur că toţi cei de pe lanţ vor executa acest ordin. Dacă cineva nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de nesubordonare. Şi poate chiar moartea fizică a lui Putin. Până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a spus el.

Grozev crede că temeri similare îl împiedică pe Putin să dea ordinul de mobilizare generală a forţelor armate şi a populaţiei ruse. Un astfel de ordin i-ar permite să crească masiv numărul trupelor în Ucraina, poate schimbând cursul războiului în favoarea sa.

Dar ordinul ar provoca, de asemenea, o „explozie socială” în rândul ruşilor obişnuiţi, susţine Grozev, deoarece ar însemna să se recunoască faptul că „operaţiunea militară specială” – pe care până acum Putin a prezentat-o ca un succes răsunător – a eşuat.

Potrivit lui Grozev, mai mulți oficiali de la FSB și GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin.

„Unii dintre ei caută o ocazie de a-și scoate familiile din Rusia”, a spus Grozev.

Unii apropiați ai lui Putin îl presează pe Putin să folosească arme nucleare sau chimice, a adăugat Grozev, dar alții spun că „deja este prea mult” și că „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”.

Săptămâna trecută, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina a declarat pentru Sky News că o lovitură de stat pentru a-l înlătura pe Putin este deja în desfășurare. „Este imposibil să o oprim”, a spus generalul-maior Kirilo Budanov.

Mai mulți oficiali occidentali spun că Rusia, care se confruntă cu eșecuri militare, își pierde din încredere pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.