Actual

Veste bună pentru românii care nu au primit voucherul de energie. Guvernul a anunțat când va livra și restul cardurilor

voucherele de energie, sursa foto: europafm.ro
FOTO:europafm.ro

Românii care încă nu și-au primit ajutorul pentru energie vor intra în posesia cardurilor cel târziu la finalul acestei luni.

Guvernul României, începând cu prima zi a acestei luni, a început distribuirea ajutorului de stat pentru plata facturilor energiei electrice. Potrivit romaniatv.net, săptămâna viitoare livrarea cardurilor pentru energie se va încheia. Prin urmare, persoanele eligibile, își vor primi cardurile alimentate cu prima tranșă de 700 de lei în următoarele zile.

Peste 4 milioane de români beneficiază de ajutorul pentru căldură

La data de 1 februarie Compania Națională Poșta Română ”a dat startul (…) distribuirii cardurilor de energie pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) le oferă românilor vulnerabili ca sprijin pentru plata facturilor la energie. Cardurile vor fi împărțite etapizat, în toate județele țării, până la finalul lunii februarie”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că numărul persoanelor vizate de măsura socială este de aproape 4 milioane. Dat fiind numărul mare de beneficiari distribuirea cardurilor se va face treptat conform listelor și graficului de distribuire.

”Sunt aproape 4 milioane de beneficiari care vor intra în posesia acestor carduri până la finalul lunii februarie, însă distribuirea se va face treptat. Până la data de 20 februarie, când vom avea posibilitatea de a plăti ajutorul de încălzire, cât mai mulți români urmează să intre deja în posesia cardurilor.

Îi îndemn pe toți beneficiarii să aibă răbdare și încredere că vor primi aceste carduri în intervalul de timp anunțat, după cum sunt identificați pe liste, fiecare, conform graficului de distribuire”, a declarat Marcel Boloș.

Cu toate că distribuția cardurilor de energie nu s-a încheiat, persoanele care au primit dejacardurile le pot utiliza începând cu această lună.

Ajutorul de 1400 de lei acordat în două tranșe este cuprins în Ordonața de Urgență OUG 166/2022. Banii vor fi livrați până la finalul acestei luni după care restul de 700 de lei va fi livrat în luna septembrie.

Pe lângă achitarea facturilor pentru energie electrică, beneficiarii își pot achiziționa butelii, lemne de foc păcură sau alte materiale de încălzire. Toate informațiile necesare sunt cuprinse în ghidul elaborat de MIPE disponibil pe platforma avocat.net.

Actele necesare pentru plata facturilor pentru energie

Pentru achitarea facturilor pentru energie electrică beneficiarii au nevoie de următoarele documente:

cardul de energie, acesta trebuie să fie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii mandat poștal;
actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original;
documentele justificative prin care se face dovada datoriei.
Certificatul de validare a datoriei, spre deosebire de facturile la energie trebuie prezentat în original. Revenind la facturile energiei electrice acestea pot fi prezentate pe suport electronic sau în original.

De asemenea, se acceptă împuternicirea în cazul în care beneficiarul de drept nu se poate deplasa sau dacă starea de sănătate îi pune dificultăți. Reprezentarea legală sau împuternicirea poate fi recunoscută printr-o decizie judecătorească de instituire a tutelei.

În cazul copiilor înscriși pe cardul de energie, părintele este obligat să prezinte și certificatul de naștere al copilului în original. Totodată, se acceptă și împuternicirea scrisă de mână în cazul persoanelor în vârstă imobilizate la pat. În aceste situații nu este necesară autentificarea împuternicirii la notar, potrivit romaniatv.net.