Actual International

Veste tulburătoare: Mihail Gorbaciov este grav bolnav. Putin amenință cu marea lovitură

Veste tulburătoare: Mihail Gorbaciov este grav bolnav. Putin amenință cu marea lovitură

De mai mulți ani se știe că fostul lider Mihail Grobaciov suferă de o boală a rinichilor, care, acum, s-a agravat.

Veste tulburătoare: Mihail Gorbaciov este grav bolnav

Purtătorul de cuvânt al Fundației Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a declarat că Gorbaciov a fost supus unui tratament de câțiva ani din cauza unor probleme renale, inclusiv dializă. El nu a comentat, însă, gravitatea stării actuale a fostului președinte de stat.

Vestea bolii acestui lider rus vine pe fundalul criticilor aduse lui Vladimir Putin, cu referire la reconstrucția URSS, prin primul pas deja făcut și anume invadarea Ucrainei.

Știți ce caracter am, sunt hotărât să lupt, să trăiesc„, a declarat Gorbaciov, la spitalizarea anterioară, pentru agenția Interfax. Totodată, potrivit mass-media din Rusia, Mihail Gorbaciov suferă și de diabet.

Putin continuă se amenințe cu marea lovitură

Între timp, Putin continuă să amenințe omenirea, inclusiv cu marea lovitură. Pericolul armelor nucleare este unul colosal, spunea, în luna martie a acestui an, imediat după începerea războiului ruso-ucrainean, Mihail Gorbaciov.

Cu toate acestea, Putin merge mai departe pe drumul la care singur a pornit.

Săptămâna trecută, a fost desconspirată și o veche bază de rachete nucleare sovietice din Belarus despre care se crede că este pregătită pentru a găzdui cel mai recent arsenal de arme atomice mortale al lui Putin. O „inspecție” a instalației abandonate a regimentului 369 de rachete a avut loc duminică, 14 iunie. În vremea sovietică, acolo erau rachete care puteau provoca „zeci de Hiroshima”, se arată într-un amplu material al EVZ.

Relația Putin – Gorbaciov

Aflat în plin război, Vladimir Putin l-a felicitat, la începutul lunii martie a.c., pe Mihail Gorbaciov, care a împlinit anul acesta vârstă de 91 de ani (n. 2 martie 1931).

Într-o telegramă publicată, la acea vreme, pe site-ul Kremlinului, Putin a evidenţiat rolul jucat de Mihail Gorbaciov în istoria ţării sale.

Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dvs. multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale„, a transmis Putin, în felicitarea sa, urându-i, totodată, lui Gorbaciov sănătate şi energie spirituală.

Cea mai importantă realizare a lui ”Gorbi”, părintele perestroikăi, aşa cum i se spune în Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece.

Gorbaciov a introdus reforma sistemului comunist prin cei doi termeni cunoscuți la nivel global „perestroika” și „glasnost”. Uniunea Sovietică a fost dizolvată în 1991. Soția lui Gorbaciov, Raisa, fosta primă doamnă a regimului sovietic, a murit în 1999.