International

O rețea secretă, deconspirată. Palatele, vilele și iahturile lui Putin au ieșit la suprafață. Cum s-a aflat adevărul

Vladimir Putin

Vladimir Putin a fost acuzat de guvernele occidentale că a acumulat o vastă avere secretă, de-a lungul timpului, prin intermediul unei rețele bine organizate, formată din oligarhi și prieteni. Cu toate acestea, s-au găsit puține dovezi pe hârtie care să facă legătura între Putin și aceste bunuri sau între binefăcătorii buni prieteni cu liderul de la Kremlin.

O rețea secretă, deconspirată. Palatele, vilele și iahturile lui Putin au ieșit la suprafață. Cum s-a aflat adevărul

Acum, a apărut o posibilă legătură reală, certă și vizibilă. Un raport scris cu referire directă la palatele, vilele și iahturile rusești legate de Putin. Adevărul s-a aflat prin scurgerea de e-mailuri, inclusiv imagini, hărți și video. Documentul este redat în totalitate, dar și în exclusivitate, de către cotidianul britanic The Guardian.

O investigație realizată de Organised Crime and Corruption Reporting Project și de site-ul de știri Meduza a identificat un grup de 86 de companii sau organizații non-profit aparent fără legătură între ele, care par să dețină active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), unde s-a văzut că este folosită o adresă de e-mail privată comună, LLCInvest.ru.

Activele care par să fie deținute de aceste organizații includ o serie de case de lux, iahturi și podgorii care au fost anterior asociate în rapoarte mediatice cu președintele Rusiei. Compania de telecomunicații care găzduiește numele de domeniu pe serverele sale este strâns legată de Bank Rossiya, descrisă de Trezoreria SUA ca fiind „banca personală a înalților funcționari ai Federației Ruse„.

Atunci când au fost contactate, niciuna dintre persoanele sau entitățile asociate cu numele de domeniu de e-mail nu a oferit un comentariu sau o explicație pentru această legătură, titrează The Guardian.

Nu există nicio sugestie că toți utilizatorii site-ului LLCInvest.ru sunt implicați în gestionarea activelor care au fost legate în rapoarte de Putin. Nu este clar care este scopul serviciului de e-mail sau motivația pentru o aparentă cooperare în materie de personal și logistică.

Un răspuns la subiectul dat a fost oferit de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a declarat:

Președintele Federației Ruse nu este legat sau afiliat în niciun fel cu activele și organizațiile pe care le-ați menționat”.

Materialul, care reprezintă o premieră în eforturile de deconspirare a averii ”dictatorului” rus, relevă toate proprietățile, locațiile, despre care, până acum, întrega lumea occidentală putea face doar presupuneri.

Palatul de la Marea Neagră

Acesta este un palat se află în regiunea Gelendzhik, la Marea Neagră. Valorează 1 miliard de lire sterline. Alexei Navalny, cu referire la această locație, a spus că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin. Cu toate acestea, oligarhul miliardar Arkady Rotenberg, care se află și el sub incidența sancțiunilor UE și SUA, a spus că el este proprietarul luxoasei clădiri.

Registrele corporative din Rusia, potrivit bazei de date Spark, au evidențiat că începând cu luna iunie, proprietatea aparține unei firme numită Kompleks, care aparține altei societăți ”mamă”, Binom. Datele au fost înregistrate în LLCInvest.ru, cea mai mare bază de date a companiilor rusești.

Podgoriile de la Marea Neagră

Mii de butuci de viță-de-vie în jurul palatului Gelendzhik. Navalny a susținut că podgoriile au fost un „hobby” al lui Putin care a scăpat de sub control. Podgoriile din jurul palatului aparțin unei organizații non-profit fondate de doi asociați ai lui Putin, Gennady Timchenko și Vladimir Kolbin, ambii aflați, de asemenea, sub sancțiuni occidentale. Kolbin și alte persoane asociate cu podgoriile par să aibă conturi de e-mail LLCInvest.ru.

O vedere de la înălțime a podgoriilor din apropierea palatului. Fotografie: OCCRP

Stațiunea de schi și hipodromul Igora

Stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit evidențelor funciare, aceasta este deținută de Ozon, o companie în care prietenul lui Putin, președintele și cel mai mare acționar al Bank Rossiya, Yuri Kovalchuk, care se află sub sancțiuni occidentale, are o participație importantă. Contul de e-mail LLCInvest.ru este un contact în registrele Spark ale companiei-mamă a Ozon, Relax.

Foto: TripAwais

Cabana Pescarului

O ”dacie” (loc de odihnă, vacanță, în traducere din limba rusă), legată de numele lui Putin, la nord de Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de Cabana Pescarului se află pe malul lacului Ladoga, lângă insula Valaam. E-mailuri-le s-au ”scurs” de la o companie de construcții care sugerează că trei companii diferite par să folosească numele de domeniu LLCInvest. Ele dețin diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest – o organizație non-profit numită Revival of Maritime Traditions – a gestionat construcția.

Așa-numita Cabana Pescarului. Fotografie: Atelierul de arhitectură al lui E Yu Merkuriev

Vila Sellgren

O vilă situată la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacha lui Putin” (dacia – casa de vacanță, în traducere). Vila Sellgren, situată în Golful Finlandei, în apropiere de insula Lodochny, este deținută de Serghei Rudnov, fiul unui prieten din copilărie al președintelui rus, prin intermediul unei companii numite North, potrivit documentelor corporative. Rudnov pare să aibă o adresă de e-mail LLCinvest.ru pe numele său.

Exteriorul vechii vile Sellgren. Fotografie: Wikimapia / east2west news

Iahtul Shellest

Acest iaht are o lungime de 46 de metri și valorează 23 de milioane de dolari, cu cinci punți și 10 dormitoare. El a fost construit în 2015 de Sanlorenzo, un constructor italian de nave de lux. Potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic, Shellest călătorește adesea între Gelendzhik, orașul-stațiune de lângă palatul lui Putin de la Marea Neagră, și portul Soci. Acesta este deținut de o organizație non-profit numită Revival of Maritime Traditions și a fost identificat de Trezoreria SUA ca fiind legat de Putin.

Foto: Iahtul în port, The Guardian