Economic

Vestea care afectează milioane de români! Cardul de energie se anulează? Vor trebui oamenii să dea banii înapoi?

carduri de energie, sursa foto: europafm.ro
Sursa foto Playtech.ro

Guvernul poate anula în orice moment cardul de energie acordat milioanelor de români, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, ce se află în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Această anulare se referă la faptul că beneficiarii vor putea pierde dreptul la ajutor în cazul în care condițiile ce sunt menționate în Ordonanță nu sunt îndeplinite.

De menționat este faptul că foștii posesori ai acestor carduri nu vor fi nevoiți să returneze anii pe care i-au folosit pentru a-și achita facturile. Plățile vor fi sistate automat, iar banii ce au fost cheltuiți vor fi suportați de buget. Totodată, banii ce nu fost folosiți de pe cardurile de energie nu se vor putea folosi pentru a plăti întârzierile.

Ajutorul de stat este în valoare de 1.400 de lei, iar banii sunt virați în două tranșe a câte 700 de lei.

Cardurile de energie se anulează

„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în proiectul de OUG.

Cei care nu mai îndeplinește condițiile de primire ale acestor ajutoare sunt obligați să anunțe oficialii Poștei Române că nu se mai încadrează în datele de acordare ale acestor carduri sociale

„În cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligația de a anunța Compania Națională Poșta Română, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situației înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, potrivit legii.

Peste 2 milioane de români și-au plătit facturile

În perioada 20 februarie-26 aprilie 2023, peste 2 milioane de români și-au folosit cardul de energie pentru a-și achita facturile, potrivit datelor enunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Plățile efectuate au ajuns la valoarea de 464 de milioane de lei, conform fanatik.ro.

Beneficiarii acestor carduri sunt persoanele ce au venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună. Printre acestea se numără: pensionarii, persoanele cu dizabilități și familiile ce primesc ajutor social.

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de două milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiari au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste trei variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.