Politică

Video. Nicolae Ciucă, pregătiri pentru valul 5. Ce măsuri se vor lua

Video. Nicolae Ciucă, pregătiri pentru valul 5. Ce măsuri se vor lua

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, despre felul în care guvernul se pregătește de valul 5 al pandemiei și despre măsurile care se iau în acest context.

„Am discutat cu domnul ministru Rafila şi cu specialiştii care au participat împreună cu dumnealui la toate consultările pe care le-am avut şi cred că este corect din partea noastră să informăm cetăţenii asupra beneficiilor vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi, din statisticile care sunt publice, că în ţările care sunt deja afectate de valul cinci, deşi există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic faţă de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente. Şi asta este clar o concluzie a specialistului, se datorează faptului că au atins un nivel de vaccinare foarte ridicat”, a afirmat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat atribuțiile Grupului de management al informaţiilor operative în sănătate, care va fi înfiinţat la nivelul ministerului de resort. Acesta avea rolul de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale.

„Protejarea sănătăţii oamenilor, printr-o gestionare atentă şi corectă a pandemiei COVID-19, rămâne prioritatea Guvernului în acest moment. Împreună cu specialiştii şi reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în ceea ce priveşte criza sanitară, la nivelul Ministerului Sănătăţii, a fost realizat un plan de măsuri prezentat astăzi public de către domnul ministru Rafila. Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii, va fi înfiinţat un grup de management al informaţiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare şi vom conferi greutate asistenţei medicale ambulatorii”, a explicat Ciucă.

Creşterea capacităţii de testare este un pas decisiv

Premierul a afirmat că ordonanţa de urgenţă aprobată marţi de Guvern pentru creşterea capacităţii de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este un pas decisiv în această privinţă.

„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a precizat Nicolae Ciucă.

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Suma de 50 de lei include contravaloarea testului rapid antigen, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare.