International

Violențe extreme în Suedia după ce un lider extremist anti-islam a anunțat că își dorește să ardă Coranul în public

violențe suedia

Rasmus Paludan, liderul miscării anti-imigrație și anti-islam, „Linia dură”, a provocat un adevărat haos în Suedia, după ce a luat o decizie controversată. El își dorește să ardă cartea sfântă a musulmanilor, ceea ce a provocat adevărate lupte de stradă.

Violențe extreme în Suedia după ce un lider extremist anti-islam a anunțat că își dorește să ardă Coranul în public

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de violențe extreme în orașul Malmö din sudul Suediei, după ce manifestațiile au dus la incendierea unor pubele, autobuz și a unei mașini. Totul s-a petrecut după o manifestație a mișcării lui Rasmus Paludan, în timpul cărora contramanifestații au aruncat cu pietre în forțele de ordine, potrivit informațiilor AFP, și preluate de Agerpres. Incidentul nu este izolat, fiind răniți polițiști și în zilele de joi și vineri, din cauza aceluiași personaj care instigă la ură.

La Norrköping, duminică, s-au înregistrat noi tensiuni. Trei persoane ar fi fost împușcate de poliție la o demonstrație violentă care a izbucnit după ce s-a auzit că Rasmus Paludan ar avea de gând să se întoarcă în oraș și să ardă Coranul. Între altele, protestatarii au dat foc la mai multe mașini și au atacat poliția, care a tras focuri de avertisment, relatează presa locală.  Poliția folosește drone pentru a supraveghea cartierul.

„Am mai văzut revolte violente înainte. Dar acum este altceva”, a declarat șeful poliției naționale suedeze, Anders Thornberg.

Cel puțin 16 ofițeri de poliție ar fi fost răniți și mai multe vehicule de poliție au fost distruse în tulburările care au urmat după mitingurile grupului de extremă dreapta:

„Nu vom accepta violența. Însuşi scopul lui Paludan este de a incita oamenii unii împotriva altora
La rândul său, șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei și a avertizat că exact în felul acesta i se face jocul extremistului Paludan”, a declarat și premierul suedez.

rasmus paludan

Astfel de idei extremiste sunt menite să provoace ură între oameni, după cum a declarat și Magdalena Andersson, prim-ministru al Suediei:

„În Suedia, oamenii au voie să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată. Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan – n.r.) vrea să o vadă. Însuşi scopul lui este de a incita oamenii unii împotriva altora”, a declarat Magdalena Andersson .

În Danemarca, Rasmus Paludan a fost condamnat pentru rasism și a încercat să organizeze arderi în public ale Coranului și în alte țări europene. În noiembrie 2020, el a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor să răspândească ură prin arderea unui exemplar al Coranului la Bruxelles.