Actual

Virgil Popescu susţine că România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Europa, după Ungaria

Virgil Popescu

România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, după Ungaria, după reducerea cu 50 bani pe litru a preţului la pompă, a declarat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu susţine că România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Europa, după Ungaria

„Am lucrat ieri la ordonanța de urgență şi ea va fi în ședința de Guvern de miercuri. În urma acestei reduceri, prețul la motorină va fi de circa 1,7 euro/litru, iar cel la benzină de 1,6 euro. Va fi cel mai mic preț din Europa, după Ungaria”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul a amintit că din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanțe şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă.

„Sunt sigur că 80% dintre operatori vor aplica măsura cu siguranță. Dar cred că şi operatorii mici, din zonele rurale, vor face asta”, a mai spus Virgil Popescu.

La câteva ore, după această declaraţie, Virgil Popescu a declarat, marţi seară, la Digi 24, că preţul carburanţilor din România va fi puţin sub cel din Bulgaria.

„Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa, sunt, de asemenea, convins că peste 80-90 la sută din piaţă va aplica această Ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere, ceea ce este foarte important, va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa, vorbim de statele membre ale UE, puţin sub Bulgaria”.

Din păcate, spune Popescu, totalul consum de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane.

„Diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, a explicat Virgil Popescu.