Actual Economic

„Visul american” s-a spulberat: Prăbușire spectaculoasă a dolarului. Cu cât a scăzut valoarea monedei americane

„Visul american” s-a spulberat: Prăbușire spectaculoasă a dolarului. Cu cât a scăzut valoarea monedei americane

După ce a înregistrat o creștere spectaculoasă, dolarul și-a pierdut brusc din valoare. Moneda americană a scăzut la 4,86 lei, trecând din nou sub euro, pentru prima oară de la începutul lunii septembrie.

Dolarul a scăzut cu 2,03%, BNR anunţând un curs de numai 4,8676 lei/dolar, mult sub maximul atins de moneda americană.  Astfel, un dolar american a ajuns joi, 27 octombrie, la o valoare de 4,8676 lei, având o scădere cu 0.1008 de unități, față de ziua precedentă.
Dolarul urcase până la 5,1794 lei pe 28 septembrie, cu aproape 6% peste valoarea anunţată astăzi de BNR.
Euro a scăzut cu 0,5%, până la o cotaţie de 4,8793 lei/euro, depăşind dolarul pentru prima oară din luna septembrie.

Pe 22 septembrie a trecut de 5 lei

Pe 22 septembrie, dolarul american a trecut de valoarea de 5 lei, pentru prima dată în istorie, fiind cea mai mare valoare a dolarului față de leu la cursul BNR.
Banca Națională a României (BNR) a publicat pe 22 septembrie un curs de 5,0103 lei pentru un dolar, în creștere cu 0,68% de la 4,9764 lei, pe 21 septembrie.
Astfel, în urmă cu o lună, moneda americană era peste nivelul euro, la cursul Băncii Naţionale.

Dolarul american ajunsese astfel la un nou maxim din ultimele două decenii față de marile monede similare. Creșterea vertiginioasă a fost explicată de analiștii financiari de perspectivele obscure ale Rezervei Federale pentru ratele dobânzilor și după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a țării după cel de-al Doilea Război Mondial. Dolarul este în mod normal o monedă refugiu în perioade tensionate din punct de vedere geopolitic.
Aprecierea dolarului, susțineau economiștii consultați de Agerpres în luna august 2022, ar putea putea determina creşterea facturilor la carburanţi, dar şi costuri mai mari de rambursare a datoriei publice şi creşterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut.