Actual Diverse

Au trecut 105 ani de când a fost înstrăinat tezaurul BNR. „91,5 tone aur fin sunt depozitate la Mosova”

Au trecut 105 ani de când a fost înstrăinat tezaurul BNR. „91,5 tone aur fin sunt depozitate la Mosova”
Arhivă

România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României, aflat în Rusia. Este vorba despre 91,5 tone de aur fin, spune deputatul PNL Alexandru Muraru.

Deputatul PNL Alexandru Muraru a precizat, într-o postare pe rețelele de socializare, că în prezent cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei.

Tezaurul BNR a fost dat cu acte în urmă cu 105 ani

„Se împlinesc 105 ani (1917) de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin”, spune parlamentarul pe Facebook.

Parlamentarul mai spune că aceste valori se aflau sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România. Muraru subliniază că „tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată cu acte în regulă şi cu toate garanţiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligaţii asumate conform tuturor normelor şi cutumelor internaţionale să nu mai fie respectate”.

Războiul a sistat negocierile începute de ministrul Bogdan Aurescu

El a amintit că ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reluat, după 3 ani, în 2019, activitățile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, dar izbucnirea războiului a sistat aceste negocieri.

„După ce Ucraina şi lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiţionată revenirea Federaţiei Ruse pe scena internaţională de respectarea obligaţiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”, afirmă el.