International

Volvo va renunța la producția de mașini diesel. Care este motivul din spatele decizie

Volvo va renunța la producția de mașini diesel. Care este motivul din spatele decizie
sursa foto motorbiscuit

Volvo va înceta producția de mașini cu motoare diesel la începutul anului 2024, în timp ce își intensifică planurile de a deveni o marcă exclusiv electrică până în 2030. La începutul acestei luni, compania suedeză a renunțat discret la ultimele mașini diesel din gama sa britanică. În Marea Britanie fiind comercializate doar modele full-electric, plug-in hybrid și mild-hybrid pe benzină.

Însă, în prezent, încă mai vinde propulsoare diesel pe alte piețe. Compania va înceta să mai ofere aceste modele, devenind astfel primul mare producător care renunță complet la dieseluri.

Volvo va renunța la producția de mașini diesel

Volvo Cars a declarat marți că va înceta producția tuturor mașinilor diesel rămase până la începutul anului 2024. În timp ce se îndreaptă spre a deveni un producător de automobile complet electrice. „În câteva luni de acum încolo, ultimul automobil Volvo cu motor diesel va fi construit. Ceea ce face ca Volvo Cars să fie unul dintre primii producători de automobile tradiționale care fac acest pas.”, a precizat compania suedeză într-un comunicat.

Deținută majoritar de compania chineză Geely, Volvo s-a angajat să devină complet electrică până în 2030. În timp ce majoritatea mașinilor vândute de Volvo în Europa erau diesel încă din 2019, în 2022 acestea reprezentau doar 8,9% din vânzările constructorului suedez.

Modele electrice sau hibrid

În august, 33% din vânzările Volvo au fost modele complet electrice sau hibride. Compania nu a defalcat câte dintre modelele cu motor cu ardere internă din restul de 67% erau diesel și câte funcționau pe benzină. Vânzările de mașini diesel au scăzut rapid în Europa de la scandalul Volkswagen. Acesta făcea referire la acuzațiile privind trișarea emisiilor. Constructorii auto au redus treptat numărul de mașini diesel disponibile în gamele lor de vânzare

Vehiculele diesel au reprezentat peste 50% din vânzările de autoturisme noi din Europa în 2015, dar în iulie au reprezentat puțin peste 14% din vânzări, conform Reuters .

Climate Week NYC

Volvo și-a semnalat de mult timp intenția de a elimina modelele diesel. Anterior, și-a separat activitatea de dezvoltare a motoarelor cu combustie într-o companie numită Aurobay. Volvo și-a vândut apoi participația la Aurobay la sfârșitul anului trecut. Firma a declarat că nu va mai cheltui „nici măcar o singură coroană” din bugetul său pentru dezvoltarea de noi motoare cu combustie.

Confirmarea că Volvo va renunța la producția de propulsoare diesel până în 2024 a fost făcută în cadrul Climate Week NYC din New York. Anunțul marchează o transformare rapidă. Recent, până în 2019, majoritatea modelelor Volvo vândute în Europa erau propulsate de motoare diesel.

Mașinile electrice reprezintă viitorul Volvo

De atunci, vânzările de motoare diesel în Europa s-au prăbușit. Un declin condus de schimbarea gusturilor clienților din cauza preocupărilor legate atât de schimbările climatice. De asemenea, și de situația emisiilor mai mari de oxizi de azot ale motoarelor diesel. Acest lucru este o problemă în special în zonele urbane.

Șeful companiei, Jim Rowan, a declarat că „propulsoarele electrice reprezintă viitorul nostru”. Acesta a susținut că firma este „pe deplin concentrată pe crearea unui portofoliu larg de automobile premium, complet electrice. Care să ofere tot ceea ce clienții noștri așteaptă de la un Volvo”.

Preocupări legate de climă

Volvo va lansa noile SUV-uri exclusiv electrice EX30 și EX90 în lunile următoare. Ca parte a schimbării sale pentru a deveni o marcă exclusiv electrică. Este vorba de atingerea unui obiectiv mai larg. Acela de a deveni o companie neutră din punct de vedere climatic până în 2040. Rowan a adăugat: „Ceea ce are nevoie lumea acum, în acest moment critic pentru planeta noastră și pentru omenire, este leadership”, conform Autocar.