Actual

Vouchere pentru românii care stau la casă. Ce beneficii oferă statul

Bani prejudiciu
Bani Sursa foto capital

Românii se confruntă cu o situație financiară destul de dificilă. În actualul context, oamenii resimt foarte tare stresul financiar. Aceștia nu mai pot face față cheltuielilor de zi cu zi. În contextul actual, în care costul de trai este extrem de ridicat. De asemenea, se apropie sezonul de iarnă. Iar costurile pentru încălzire sunt destul de mari. Dar, se pare că anumiți români vor beneficia de vouchere.

Anumiți români vor primi vouchere de la stat. Acestea sunt destinate persoanelor care stau la casă. Mai exact, cele care folosesc sobe pentru încălzirea locuinței.

Vouchere pentru români

Statul vine în ajutorul românilor care stau la casă. Ministrul Mediului a declarat că românii vor putea să înlocuiască sobele din casele lor din fonduri guvernamentale. Sobele eficiente energetic vor lua locul modelelor mai vechi. Care consumă mai mult și pot reprezenta un pericol. În plus, românii cu încălzire pe sobă nu vor suporta costuri uriașe în acest an.

Ministrul Mircea Fechet afirmă că tarifele de producție sunt neschimbate față de anul trecut. Astfel, prețul lemnului de foc nu ar trebui să crească. Ministrul Mediului vrea să înlocuiască sobele vechi care încălzesc multe locuințe cu modele noi. Care sunt cu 90% mai eficiente din punct de vedere energetic.

Sobe noi pentru cetățeni

Programul include vouchere de stat pentru a ajuta la plata achiziționării de sobe noi, eficiente din punct de vedere energetic. Ministrul a anunțat că acest program este în curs de pregătire. De asemenea, inițiativa a fost discutată cu Administrația Fondului pentru Mediu.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus Mircea Fechet.

Beneficii pentru mediu

Potrivit experților, această schimbare ar însemna un beneficiu foarte mare pentru mediu. Ar aduce un aer mai curat pentru comunitățile în cauză. În plus, sobele moderne ar mai reduce din presiunea la nivelul mediului forestier. Sobele mai eficiente au nevoie de o cantitate mai mică de lemne pentru a asigura încălzirea unei locuințe. Astfel, vor fi conservate resursele naturale.

„Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a spus ministrul Mediului.

Încălzirea gospodăriilor din România va fi diferită. Cu ajutorul programului „Vouchere pentru sobe 2023″. Nu numai că va îmbunătăți mediul înconjurător, dar va diminua și presiunea asupra resurselor forestiere. Astfel, sobele ineficiente vor fi schimbate cu modele mai ecologice. Acest program este un pas important către un viitor cu o mai mare sustenabilitate, conform Realitatea .