Social

Vremea de Paște! Merită o ieșire la iarbă verde?

vremea paste sursă foto: dailybusiness.ro
sursă foto: dailybusiness.ro

Paștele este la mai puțin de o lună distanță, ceea ce înseamnă că zilele libere pentru români sunt aproape. Iar pe lângă obiceiurile tradiționale, mersul la biserică, împărtășit timpul cu prieteni și membri ai familiei, foarte mulți români obișnuiesc să iasă la un picnic sau la un grătar, „la iarbă verde”, cum se spune.

Menționăm faptul că românii primesc liber de la muncă din partea statului în Vinerea Mare (14 aprilie), prima zi de Paște la ortodoxi (16 aprilie) și luni, ziua de 17 aprilie, a doua zi de Paște.

Chiar și așa, acest lucru este foarte greu de realizat dacă vremea nu este prietenoasă. În acest sens, meteorologii vin cu o veste foarte bună, căci aceștia au anunțat faptul că, în perioada Paștelui, temperaturile vor înregistra cifre mai mari decât cele normale pentru perioada respectivă, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, în principal, reduse.

Vremea de Paște

Directorul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat recent faptul că în perioada Paștelui, se vor înregistra temperaturi chiar mai mari de 20 de grade Celsius pe alocuri. În general, acestea se vor încadra între valorile de 1- și 17 – 18 grade. Vestea mai puțin bună face referire la gradul de precipitații, care vor fi destul de dese, însă în zona montană, ceea ce ar duce ca procesul de topire a zăpezii să fie unul accelerat.

„Adică să fie o vreme plăcută din punct de vedere termic, normală pentru a doua jumătate a lunii aprilie, precipitații care ar putea să lipsească. Primăvara este un anotimp capricios și atunci este foarte greu de spus că în toată perioada de sărbătoare precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire. Dar nu există deocamdată semnalul unui episod cu ploi foarte puternice”, a spus meteorologul.

Vremea în perioada următoare

Temperaturile vor începe să crească chiar de săptămâna viitoare pe întreg teritoriul României, iar perioada de după va urma întocmai acest flux al valorilor ridicate. Precipitațiile vor fi unele dese, dar acestea se vor întâlni doar în zonele montane.

Spre Paște, însă, vremea se va schimba ușor, căci temperaturile de peste normele perioadei se vor înregistra doar în extremitatea de Sud-Est a țării, iar precipitațiile vor ajunge la un nivel normal în întreaga țară în perioada 10 – 17 aprilie, potrivit stiripesurse.ro.

Paștele vine cu vreme bună

„Nu ceea ce am avut în ultimele zile este normal, ci mai degrabă regimul termic pe care îl vom avea în săptămâna viitoare. Aceasta înseamnă că, cu variații de la o regiune la alta, de la o zi la alta, maximele termice se vor încadra între 10 si 15 grade. Va fi o vreme destul de schimbătoare și cu scurte episoade cu precipitații slabe, însă și cu episoade cu ceva intensificări ale vântului.

Doar că intensificările vântului se vor simți mai ales în weekend, în toate regiunile țării, dar în special în zonele montane cele mai înalte, unde va putea depăși la rafală 100-110 kilometri pe oră. Tot la munte și tot în weekend este posibil ca, trecător, în zona cea mai înaltă să mai ningă”, a spus meteorologul, la România TV.