Actual Lifestyle

Gerul și temperaturile sub zero grade Celsius au dat peste cap planurile de vacanță ale americanilor. Și meteo în Europa

Gerul și temperaturile sub zero grade Celsius au dat peste cap planurile de vacanță ale americanilor. Și meteo în Europa
Facebook/severeweatherEU

A venit vacanța și nu cu ”trenul din Franța,” ci cu feneomene meteo din ce în ce mai imprevizibile. Gerul din SUA a dat peste cap planurile de vacanță ale americanilor, în timp ce europenii au parte de vreme schimbătoare, de la o zi la alta.

Gerul și temperaturile sub zero grade Celsius au dat peste cap planurile de vacanță ale americanilor. 80.000 de texani sunt în prezent fără curent electric. Și meteo în Europa

Vântul puternic, zăpada abundentă și gheața au perturbat zborurile și au închis drumurile principale din mijlocul Americii. Orașele se pregătesc pentru ce va urma mai rău din cauza furtunii care s-a abătut asupra mai multor state americane.

Un amestec periculos de vânt, zăpadă abundentă, gheață și temperaturi scăzute s-a abătut joi asupra unei părți a Statelor Unite, provocând cel puțin cinci morți și distrugând planurile de vacanță în timpul uneia dintre cele mai aglomerate săptămâni pentru călătorii.

Până joi seară, furtuna și-a croit drum din partea superioară a Midwestului – unde a fost considerată periculoasă și inoportună, dar nimic pe care rezidenții nu l-au mai văzut înainte – spre terenul mai puțin familiar din sud și Texas, scrie New York Times în ediția de vineri, 23 decembrie 2022.

80.000 de oameni din Texas sunt în prezent fără curent electric, potrivit poweroutage.us, iar acest număr pare să se schimbe rapid. Zeci de mii de clienți din Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi și Tennessee au rămas, de asemenea, fără curent, potrivit site-ului menționat.

O comunitate de pe o plajă din sudul orașului Buffalo a primit ordin de evacuare, de teama inundațiilor, un lucru rar întâlnit în vestul statului New York.

În România, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă până în ajunul Crăciunului, dar se va răci începând cu 26 decembrie 2022, astfel încât de Revelion temperaturile vor fi apropiate de cele specifice sfârșitului lunii decembrie, potrivit prognozei meteo pentru perioada 19 decembrie – 1 ianuarie 2023, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), despre care a scris Infoactual într-o ediție anterioară.

Ninsori pentru iarna 2022/2023. Un factor meteorologic global important este ENSO. Aceasta este o regiune a Oceanului Pacific ecuatorial care se schimbă între faze calde și reci. În mod obișnuit, există o schimbare de fază cam la fiecare 1-3 ani.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino. În prezent, ne aflăm într-o fază La Nina, care intră în al treilea și ultimul său an, fiind probabil înlocuită de o fază caldă pentru 2023/2024.

Fazele ENSO influențează în mod semnificativ precipitațiile tropicale, modelele de presiune și schimbul complex dintre ocean și atmosferă. Imaginea de mai jos arată modelul de circulație al unei faze reci și legătura dintre ocean și atmosferă.

 

ENSO influențează în mod semnificativ modelele de precipitații și presiune la nivel tropical, modificând puternic sistemul de feedback atmosferă-ocean. Influența ENSO se răspândește la nivel global prin intermediul acestui sistem de feedback, creând modele diferite de temperatură și de căderi de zăpadă pe timp de iarnă.

Conforma previziunilor specialiștilor meteo americani, condițiile La Nina vor dura peste iarnă, dar vor slăbi treptat. La Nina se va destrăma în primăvară, iar șansele ca faza caldă (El Nino) să crească la sfârșitul anului 2023.

Ca o paranteză, La Niña este un fenomen oceanic și atmosferic care reprezintă omologul mai rece al fenomenului El Niño, ca parte a modelului climatic mai larg El Niño-Southern Oscillation (ENSO). Denumirea La Niña provine din limba spaniolă și înseamnă „fata”, prin analogie cu El Niño, care înseamnă „băiatul”.

Europa nu are influențe specifice/directe, deoarece este prea departe de regiunile sursă. Dar aceasta nu înseamnă că nu are niciun impact.

La Nina modifică vremea la nivel global, dar, în afară de influența directă asupra Americii de Nord, în locuri precum Europa există mulți alți factori în circulație înainte ca influența La Nina să se răspândească atât de departe, spun meteorologii americani.

ECMWF este cel mai des utilizat și cel mai apreciat sistem de prognoză sezonieră. Datele furnizate de ECMWF sunt furnizate de proiectul deschis Copernicus-EU.

Pornind de la media sezonieră, vor avea loc căderi de zăpadă sub medie în cea mai mare parte a Europei, ceea ce indică un model dominant de înaltă presiune. Acest lucru nu înseamnă că nu va fi zăpadă, dar indică căderi de zăpadă mai puține decât în mod normal.

Prognoza privind stratul de zăpadă din decembrie arată anomalii negative pe scară largă. Modelul pare să fie sub influența unui sistem de presiune înaltă, deoarece prognoza nu permite prea multe scenarii de ninsori la scară largă și acumulări de zăpadă.

În prognoza din ianuarie, nu există nicio îmbunătățire reală. Cea mai mare parte a Europei este prognozată să aibă un strat de zăpadă mai mic până la mijlocul iernii. Un deficit mai mare este observat pe graficele meteo, în nordul Europei, dar și în munții Alpi.