Actual Lifestyle

Vremea ciudată va continua. Directorul ANM: „Aș privi cu atenție la ceea ce urmează”

Vremea in Romania, sursa foto a1.ro
Arhiva infoactual.ro

Potrivit estimărilor meteorologilor, lunile ianuarie și februarie 2023 se anunță mai calde decât în mod obișnuit. Însă, conform celor precizate de Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, aceasta nu înseamnă că nu pot veni zile cu ger și ninsori.

Recorduri lunare

În acest context, Gabriela Băncilă a menționat următoarele: „De la începutul lunii – și nu numai – în aproape fiecare zi vorbim despre recorduri lunare, fie că vorbim despre cele mai ridicate temperaturi maxime înregistrate vreodată în luna ianuarie în diferite localități, fie că vorbim despre cele mai ridicate temperaturi din cursul nopților. Aceasta înseamnă o încălzire masivă”.

„Niciun meteorolog nu va spune că iarna s-a încheiat”

În continuare, directorul ANM a spus: „Dar aș privi cu atenție la ceea ce urmează. Niciun meteorolog nu va spune că s-a încheiat iarna sau că estimările care s-au făcut în toamnă s-au îndeplinit în totalitate”.

Iarnă blândă urmată de una aspră

„Să ne amintim despre ceea ce s-a întâmplat în 2012, când până pe 23-24 ianuarie a fost o iarnă blândă. Au venit 3 viscole la interval de 3 săptămâni, care au dus la formarea unor troiene de zăpadă de 5 metri”, a precizat Gabriela Băncilă

Estimările pentru lunile ianuarie și februarie 2023

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a mai precizat că „pentru ianuarie și februarie 2023, estimările mențin semnalul de vreme mai caldă. Dar sunt estimări ale temperaturilor medii lunare și la cantitățile medii de precipitații, ceea ce nu exclude posibilitatea ca 2-5 zile din această perioadă să vină cu o vreme mult mai rece sau cu precipitații abundente sub formă de ninsoare”, potrivit digi24.ro.

Vremea în intervalul 16 ianuarie-6 februarie 2023

  • Vremea în perioada 16 – 23 ianuarie 2023, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Iar, cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.
  • Meteorologii, pentru săptămâna 23 – 30 ianuarie 2023, estimează temperaturi medii mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi apropiat de cel normal, la nivelul întregii țări, pentru această perioadă.
  • Vremea în perioada 30 ianuarie – 6 februarie 2023. Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, potrivit evz.ro.

În general, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor deficit în est, centru și la munte.