International

Vyacheslav Trubnikov, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a murit. Lovitură dată Rusiei în plin război

Vyacheslav Trubnikov

Conform informațiilor oferite de agenția Tass, Vyacheslav Trubnikov a murit la vârsta de 78 de ani, fără a se preciza cauza morții. Fostul șef al spionilor lui Vladimir Putin a avut o carieră impresionantă.

Vyacheslav Trubnikov, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a murit. Lovitură dată Rusiei în plin război

Potrivit informațiilor oferite de Serghei Ivanov, șeful biroului de presă, pentru agenția Tass, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Vyacheslav Trubnikov, a murit la vârsta de 78 de ani, din motive încă necunoscute. Acesta și-a început cariera în serviciile de informaţii externe în 1967, iar între 1996-2000 a condus Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei:

„Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse anunţă cu tristeţe că la 18 aprilie 2022 a murit Eroul Rusiei, general de armată în retragere, veteran al Serviciului de Informaţii Externe Vyacheslav Ivanovici Trubnikov. Conducerea şi personalul Serviciului de Informaţii Externe din Rusia îşi exprimă sincerele condoleanţe familiei şi prietenilor lui Vyacheslav Ivanovici. O amintire binecuvântată a lui va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a declarat Serghei Ivanov.

Născut pe 25 aprilie 1944 la Irkutsk, Vyacheslav Trubnikov a fost un adevărat specialist în combaterea terorismului, și a lucrat în anii 1970 și 1980 în India și Bangladesh, inclusiv ca jurnalist. Fostul oficial rus a contribuit la parteneriatul strategic India-Uniunea Sovietică și, mai târziu, dintre India și Rusia.

„El a fost omologul meu din Delhi când eram ambasador la Moscova. În calitate de fost șef al informațiilor ruse și prim-adjunct al ministrului de externe (echivalentul rus al ministrului de externe). A fost o mână experimentată care ne cunoștea bine țara și a contribuit pozitiv la relațiile dintre India și Rusia.”, a declarat fostul ministru de externe și fost ambasador în Rusia, Kanwal Sibal pentru sursa citată.

Ulterior, el a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi reprezentant special al preşedintelui în ţările CSI. În perioada 2004-2009, a fost ambasador al Rusiei în India.

Pentru serviciul său, Trubnikov fusese distins cu Ordinul Steaua Roşie, şi avea zeci de medalii sovietice.