International

Pravda: Zelenski face declarații exclusive. Cum va ieși Ucraina învingătoare

volodimir-zelenski sursa foto euronews
Credit imagine: Euronews

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că numai victoria militară a Ucrainei va pune capăt terorii rusești. În momentul de față, Ucraina a intrat în cel de-al doilea an de război direct cu Rusia, deși animozitățile între cele două state se accentuaseră încă din anul 2014. Atunci, Rusia a anexat ilegal Crimeea.

„Există o singură cale de a pune capăt terorii rusești, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre, din regiunea Sumy până în Donbas, din regiunea Harkov până în regiunea Kherson, din regiunea Kiev până în Ialta (un oraș din Crimeea – n.r.). Și această singură cale este victoria militară a Ucrainei. Nu există și nu va exista o altă cale”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs video.

Volodimir Zelenski condamnă atacurile asupra civililor

Președintele Ucrainei și-a continuat apelul la acțiune împotriva armatei ruse, aducând în discuție atacurile pe care aceasta le-a lansat inclusiv asupra civililor și blocurilor de locuințe:

„Pentru acest stat malefic, acum este normal să țintească clădiri rezidențiale cu Uragane [lansatoare multiple de rachete autopropulsate], să lanseze rachete S-300 asupra orașelor, să bombardeze sate obișnuite, civili… Statul malefic trebuie să fie învins. În orice sens al cuvântului. Ruscismul trebuie să se confrunte cu o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică. [Înfrângerea] militară este pe primul loc. Și Rusia o va înfrunta”, a spus el, citat de publicația ucraineană Pravda.

Amintim că „Ruscismul” sau „rasialismul” este un termen care combină „Rusia”” și „fascism” și este folosit pentru a descrie ideologia politică a Rusiei sub conducerea președintelui Vladimir Putin. A trecut de asemenea un an de la masacrul din Bucea, pe care presa îl consideră cel mai grăitor pentru crimele de război pe care armata lui Putin le-a comis asupra civililor ucraineni.

Donețk, sub atac

Regiunea Donețk este actualmente atacată din mai multe direcții de către armata rusă. În afara asediului prelungit asupra Bahmutului, Kostiantynivka este cea mai recentă țintă a forței beligerante.

Zelenski a declarat că numărul victimelor atacului rusesc asupra Kostiantynivka din regiunea Donețk a crescut la 11. Șase civili au fost uciși în atac.

„Astăzi, teroriștii ruși au atacat din nou Kostiantynivka în regiunea Donețk. [Au atacat] blocuri de apartamente obișnuite. Șase persoane au fost ucise în acest bombardament rusesc. Trei femei, trei bărbați. Oameni obișnuiți dintr-un oraș obișnuit din Donbas. Condoleanțele mele familiei și prietenilor celor decedați…

Alte 11 persoane au fost rănite. Rusia a desfășurat rachete S-300 și Uragan MLRS [sisteme de rachete cu lansare multiplă] în atacul asupra Kostiantynivka”.

Anterior, rapoartele arătau că forțele ruse au bombardat orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk în dimineața zilei de 2 aprilie, omorând cel puțin șase persoane. Rapoarte anterioare au declarat că 10 persoane au fost rănite în atac.