Actual

Zelenski, mesaj adresat României. Relațiile strategice, o nouă forță a regiunii

Zelenski, mesaj adresat României. Relațiile strategice, o nouă forță a regiunii
sursa foto RFI Romania

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a întâmpinat marți, la Palatul Victoria, pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. În cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu în fața Palatului Victoria. Zelenski a avut anterior o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi au susținut o conferință de presă comună. Liderul de la Kiev le-a mulțumit românilor pentru sprijinul și ajutorul acordat Ucrainei.

Zelenski, mesaj adresat României

În discursul său adresat națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vizita în România a fost una de succes. Acesta a subliniat că alianța strategică dintre România și Ucraina a dat o nouă forță regiunii Mării Negre. „O vizită foarte bună în România. Una fructuoasă. Întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu şefii camerelor Parlamentului României, cu parlamentari, cu premierul României.” a spus președintele Ucrainei.

Liderul ucrainean a explicat că au fost puse la punct acorduri bune. Mai ales în cazul armelor. Va fi consolidată apărarea aeriană, iar ucraineni vor primi obuze. De asemenea, liderul a lăudat inițiativa formării unui centru pentru piloți de F-16. În România se înfiinţează un centru de pregătire pentru piloţii de F-16, iar piloţii ucraineni vor fi printre primii care vor fi instruiţi.” a spus Zelenski.

Parteneriat strategic

Președintele ucrainean a semnalat că prin această întrevedere s-au pus bazele unui parteneriat strategic. „În al doilea rând, am declarat că trecem la nivelul de parteneriat strategic. Există o semnificaţie foarte clară în spatele acestei formulări politice. Aşa cum mi-a spus preşedintele Iohannis, ne putem baza pe România. România se poate baza cu siguranţă pe Ucraina. Împreună, vom consolida semnificativ regiunea noastră.” a explicat liderul din Ucraina.

Securitatea alimentară globală

Colaborarea dintre cele două țări a dus la implementarea unei securități alimentare globale. Potrivit informațiilor, a fost pusă la cale o declarație comună, în care se prezintă planurile de viitor dintre cele două țări.

„Avem deja o contribuţie esenţială la securitatea alimentară globală prin cooperarea în porturile dunărene şi în partea de vest a Mării Negre. Va exista şi mai multă cooperare. Ne extindem coridoarele de transport, vor exista mai multe locuri de muncă şi oportunităţi economice. Astăzi am semnat o declaraţie comună a preşedinţilor care prezintă planurile noastre de viitor.” a spus Zelenski.

O nouă forță pentru regiunea Mării Negre

Potrivit informațiilor, se va deschide o nouă linie de cale ferată pin Moldova. Ucraina și Moldova vor începe negocierile de aderare la UE, cu sprijinul României. În urma acestei vizite, Zelenski a precizat că relațiile strategice dintre România și Ucraina reprezintă o nouă forță pentru regiunea Mării Negre.

„Relaţiile noastre strategice reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre. Dacă vom reuşi să punem în aplicare tot ceea ce am planificat acum şi la care echipele noastre vor lucra, această parte a Europei va avea o nouă sursă de dezvoltare economică şi de securitate.” a spus liderul Ucrainei, conform News .