Actual International

Zelenski: Ucraina vrea o ”victorie pe câmpul de luptă” împotriva Rusiei, înaintea oricăror negocieri de pace

Zelenski
Facebook

La 3 iunie 2022, când s-au împlinit o sută de zile de război, Volodimir Zelenski a postat un videoclip în care apare însoțit de premierul Denis Șmihal, de șeful biroului prezidențial, Mihail Podoliak, dar și de membri din echipa ce a negociat cu Rusia termenii încheierii conflictului din Ucraina, încercare dovedită a fi sortită eșecului, până acum.

Zelenski: Ucraina vrea o ”victorie pe câmpul de luptă” împotriva Rusiei, înaintea oricăror negocieri de pace

Dorința cea mai arzătoare acum este o victorie împotriva Rusiei ”pe câmpul de luptă”, înaintea oricăror negocieri de pace, după cum a declarat, marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Putin cotidianului britanic Financial Times (FT).

Victoria trebuie să fie, înainte de toate, pe câmpul de luptă”, a spus şeful statului ucrainean.

El a ținut să menționeze, în același context, că Ucraina are nevoie de cel puţin ”tot atâtea arme ca ruşii”. ”Pentru moment, nu putem înainta puternic”, a ținut să sublinieze liderul de la Kiev.

Zelenski îndeamnă, și de această dată, aliaţii din Occident, să furnizeze armament suplimentar, Ucrainei. Întrebat de jurnaliștii de la Financial Times ce ar considera el ca fiind o victorie împotrva invadatorilor, președintele ucrainean a menționat că o revenire la situaţia de dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, ar fi ”o victorie provizorie serioasă”, înaintea sfârşitului definitiv al ocupării ţării.

Anterior, întrebat cum vede că va avea loc sfârșitul războiului, Zelenski a răspuns că aceasta se va întâmpla doar prin democrație.

Sfârșitul va veni prin diplomație. Va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv doar prin diplomație. Sunt lucruri la care se poate ajunge doar la masa de negocieri (…), vrem ca totul să revină. Rusia nu vrea asta”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit informațiilor preluate de reuters.

La 17 mai că discuțiile cu Rusia au fost puse „pe pauză”, după ce la etapele anterioare ale conflictului au avut loc în mod regulat, dar fără rezultate substanțiale.

Foto: arhiva