Actual

Piața carburanților, vineri 24 februarie 2023. Cât plătesc șoferii români la sfârșit de săptămână pentru combustibil

Prețul carburanților sursă foto: kanald.ro
foto: kanald.ro

Prețurile carburanților au înregistrat astăzi 24 februarie 2023 o ușoară scădere față de ziua precedentă. Tariful carburanților au avut o evoluție aproape identică cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină,însă cu o diferență de câteva zile. Potrivit datelor furnizate de Consiliul Concurenței obținute în urma unui studiu prin care s-a analizat modalitatea în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă, precizează antena3.ro.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața petrolului și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile efectuate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile nu reprezintă date publice, iar pe termen lung au un parcurs identic cu prețurile barilului de petrol.

Prețul carburanților se majorează în funcție de cotațiile internaționale

Prin urmare când cotațiile internaționale Platts ale carburanților se majorează, și în România cresc prețurile combustibililor la pompă. Situația este valabilă și atunci când cotațiile internaționale scad.

În cursul zilei de astăzi benzină standard s-a vândut cu 6,59 de lei/l, iar pentru gama premium șoferii au scos din buzunar 7,19 lei/l în timp ce motorina standard s-a comercializat cu 7,29 lei/l și cu 7,69 lei/l pentru gama premium.

Față de ziua precedentă se poate observa o ușoară scădere a prețurilor pentru benzină și motorină. Un litru de motorină se comercializează cu 5 bani mai puțin, iar  benzina se vinde mai puțin cu 2 bani per litru.

Conform datelor furnizate de comparatorul de prețuri peco-online.ro, cea mai ieftină benzină din țara noastră se comercializează astăzi cu 6,48 lei/l, în București, la stația Petrom din Sectorul 5 (strada Dr. Herescu Petre, nr 2 A).

În ceea ce privește tariful motorinei, un litru se vinde în București cu 6,48 de lei/litru la aceeași stație peco Petrom din Sectorul 5. Șoferii care au mașinile echipate cu instalații de gaz își pot achiziționa combustibilul necesar la 3,97 lei/l disponibil la mai multe stații Lukoil, OMV, Petrom, Rompetrol și MOL din Capitală.

Prețurile carburanților au scăzut considerabila față de anul trecut

În comparație cu anul trecut, prețurile carburanților au scăzut considerabil. În 2022 prețul mediu pentru un litru de motorină a fost de 9,22 lei/l iar benzina s-a comercializat cu 8,65 de lei/litru.

În momentul de față, tarifele medii pentru benzină și motorină oscilează între 7 lei și 35 de bani pentru un litru de motorină și 6 lei și 65 de bani pentru un litru de benzină. În aceste condiții,  Guvernul de la București are în vedere introducerea subvenției de 50 de bani în cazul în care carburanții vor depăși pragul de 9 lei.

În Cluj Napoca șoferii au plătit pentru un litru de benzină puțin peste 6,5 lei în timp ce prețul motorinei a depăși cu 22 de bani pragul de 7 lei. În privința gazului lichefiat un litru s-a comercializat cu 3,98 de lei/l.

Șoferii din vestul țării, în special cei din Timișoara plătesc astăzi pentru un litru de benzină 6,5 lei, pentru motorină achită 7,22 de lei/l. Gazul petrolier lichefiat se vinde în Timișoara cu 4 lei.

La malul mării, în Constanța prețurile sunt aproape identice cu cele din Timișoara. Benzina se comercializează cu 2 bani mai mult per litru, în timp ce motorina și gazul lichefiat sunt mai ieftine cu 2 bani față de prețurile din Timișoara, potrivit kanald.ro