Actual International

16 noiembrie 2022, zi istorică! Artemis I este în drum spre Lună

16 noiembrie 2022, zi istorică! Artemis I este în drum spre Lună
captura video

În data de 16 noiembrie 2022, la 1:47 am EST (6:47 am UTC), s-a lansat Artemis de pe istoricul Launch Pad 39B de la Centrul Spațial Kennedy, Florida.

Acest moment marchează primul zbor al navei spațiale Orion a NASA și al masivului Space Launch System (SLS), în prezent cea mai puternică rachetă trimisă vreodată pe orbită.

În timp ce entuziasmul de a trece cu succes acest prim obstacol este palpabil, acesta este doar începutul misiunii care va testa capacitățile navei de a returna oamenii în siguranță pe Lună.

Tracțiunea sistemului de lansare este echivalentă cu 14 avioane

Sistemul de lansare spațială are o tracțiune echivalentă cu 14 avioane jumbo.

FOTO nasa.gov

Pe măsură ce ajunge în atmosfera superioară, capsula Orion rămâne cu stadiul de propulsie criogenică intermediară (ICPS). ICPS va fi responsabil pentru plasarea navei spațiale în jurul Lunii.

Orion va zbura timp de peste 25 de zile

Orion, care este încărcat cu cubesats, dispozitive de comunicare și experimente de la o multitudine de institute de cercetare, va zbura în spațiu timp de 25 de zile, 11 ore și 36 de minute și va petrece șase dintre acele zile pe o orbită retrogradă în jurul Lunii.

Odometrul său va însemna 2,1 milioane de kilometri (1,3 milioane de mile) până la sfârșitul călătoriei.

Orion va călători mai departe decât orice altă navă spațială concepută pentru oameni, ajungând până la:

  • 450.000 de kilometri (280.000 de mile) de Pământ,
  • 64.000 de kilometri (40.000 de mile) dincolo de partea îndepărtată a Lunii.

Data estimată a avariei este 11 decembrie 2022, în Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego.

Care este scopul acestei lansări în spațiu

Întregul experiment se face pentru a testa nava spațială la limită pentru a se asigura că este gata să găzduiască un echipaj uman în doar doi ani.

16 noiembrie 2022, zi istorică

În onoarea lansării Artemis I pe Lună, cântărețul Josh Groban și pianistul Herbie Hancock au interpretat melodia „The Star-Spangled Banner”

Urmează lansarea Artemis II și III

Artemis II, lansat în mai 2024, va vedea oamenii revenind în spațiul adânc pentru prima dată de la Apollo 17 în anul 1972.

În ceea ce privește echipa Artemis, aceasta va fi formată din patru astronauți (un Canadian și trei americani) care vor zbura în jurul Lunii timp de până la 21 de zile, testând în continuare nava spațială.

În urma lui Artemis II va fi Artemis III, care va vedea prima femeie și prima persoană de culoare punând picioarele pe suprafața Lunii.

Revenirea explorării umane pe suprafața lunară depinde de testele reușite ale lui Artemis I și II dar și de producția de tehnologii cheie precum noile costume spațiale și Starship a SpaceX, care va fi folosită ca vehicul de aterizare lunară.

Potrivit cercetătorilor, lansarea Artemis III este așteptată spre sfârșitul anului 2025, dar probabil data lansării va fi schimbată, potrivit iflscience.com.