Actual Social

2023 a debutat cu vești bune pentru anumite persoane! Statul va da bani pentru utilități, chirie și alte cheltuieli

2023 a debutat cu vești bune pentru anumite persoane! Statul va da bani pentru utilități, chirie și alte cheltuieli
playtech.ro

În afară de bani pentru terapia de recuperare, persoanele cu handicap vor putea primi și alte beneficii, inclusiv bani pe care să îi folosească în diferite scopuri. Trebuie spus, însă, că banii vor fi accesibili doar după ce va fi stabilită și modalitatea de finanțare a acestor beneficii, precum și condițiile de eligibilitate, termenul legal pentru asta fiind luna iulie 2023.

De când intră în vigoare noile prevederi legale

De luni, 16 ianuarie 2023, intră în vigoare Legea nr.7/2023, care stabilește, în primul rând, că persoanele cu handicap vor putea primi, probabil din aprilie 2023, bani de la stat pentru terapia de recuperare. Concret, persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat, așa cum preciza și infoactual.ro.

Beneficiile acordate persoanelor cu dizabilități

De asemenea, Legea 7/2023 introduce în „Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap mai multe noi beneficii pentru aceste persoane, respectiv:

1.Beneficiul pentru locuire reprezintă o sumă acordată de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub formă de indemnizație lunară persoanei adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate, în vederea administrării unei locuințe de către aceasta.

Acest beneficiu va include:

 • plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale,
 • plata asigurării împotriva dezastrelor naturale,
 • plata serviciilor de utilități publice,
 • plata reparațiilor curente.

2. Beneficiul de tranziție este o sumă acordată ori de câte ori situația o impune, de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, persoanei adulte cu dizabilități, pentru prevenirea instituționalizării acesteia sau pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate ale acesteia.
Beneficiul de tranziție va acoperi costuri de:

 • reparații,
 • lucrări de adaptare a locuinței,
 • achiziție a consumabilelor de uz casnic,
 • mutare a bunurilor personale,
 • transport,
 • contractare de servicii necesare de tipul celor de igienizare,
 • instalare de utilități,
 • plata serviciilor sociale de care beneficiază în comunitate,
 • alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență ori criză.

Se face precizarea că atât în cazul beneficiului de locuire, cât și în cazul celui de tranziție, modalitatea de finanțare, precum și condițiile de eligibilitate a beneficiarilor trebuie aprobate, prin hotărâri ale Guvernului, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 7/2023, respectiv până pe 8 iulie 2023.

3. Totodată, Legea nr.7/2023 stabilește că persoanele cu handicap pot beneficia de locuință în cadrul rețelei de locuire incluzivă, în baza evaluării nevoilor individuale de viață.

Locuirea incluzivă reprezintă o formă de găzduire bazată pe asigurarea respectării setului de standarde cu privire la principiile alegerii și controlului, nonsegregării, adaptării, accesibilității, sustenabilității, diversității, siguranței și separării furnizării locuirii de furnizarea serviciilor de sprijin.

Aceste locuințe incluzive vor fi incluse într-o rețea ce va cuprinde locuințele din comunitate, închiriate, construite sau achiziționate ori în proprietate personală a persoanelor adulte cu dizabilități, care respectă setul de standarde de mai sus.

Detalii privind beneficiul vor fi stabilite de către autorități în următoarea perioadă, dar până în luna iulie 2023, când vor trebui să vină cu modalitatea de acordare, de organizare și funcționare, de finanțare și monitorizare a locuințelor din rețeaua de locuire incluzivă, potrivit avocatnet.ro