Actual Social

Din 2023, o anumită categorie de persoane va primi bani de la stat pentru recuperare medicală. De când se vor aplica noile măsuri

Din 2023, o anumită categorie de persoane va primi bani de la stat pentru recuperare medicală. De când se vor aplica noile măsuri
timisoreni.ro

Potrivit unui proiect de lege care a primit în data de 4 ianuarie 2023  semnătura președintelui României, Klaus Iohannis, persoanele cu handicap vor putea primi, probabil după luna martie 2023, bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist.

Aceste măsuri se regăsesc într-un proiect de lege privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării.

Se precizează că, inițial, propunerile se regăseau în alt proiect de lege care a fost respins în decembrie 2022, deoarece prevederile au fost incluse în proiectul (mai complex) care a fost promulgat în 04.01.2023.

Persoanele cu dizabilități vor putea primi, anual, 12 tichete

Persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an:

  • 12 tichete, dacă au un handicap grav,
  • șase tichete, dacă au un handicap accentuat.

Iar acest lucru se va întâmpla după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Cum pot fi obținute și în ce scop se vor folosi aceste tichete

În funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate, tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie.

Tichetele se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Valoarea tichetelor

Anual, valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată prin hotărâre de Guvern și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit inițiatorilor proiectului din care au fost preluate măsurile, acest lucru este necesar pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap (Legea nr.448/2006), respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare.

Când se vor acorda aceste tichete

În cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, va trebui aprobată metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor. Aprobarea se va face prin ordin comun  al ministrului sănătății și a celui al muncii. Iar,, în cel mai optimist scenariu (și dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului), aceste beneficii vor putea fi acordate abia după luna martie 2023.

De reținut!

Deocamdată, prevederile proiectului de lege nu se aplică, fiindcă pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial al României și abia după ce va fi stabilită valoarea tichetelor și vor fi oficializate normele de acordare, aceste tichete vor putea fi primite de persoanele cu handicap beneficiare, scrie avocatnet.ro.