Actual International

256 de perechi de pantofi ale victimelor au fost aliniate într-o sală de sport din Seul.Poliția sud-coreeană recunoaște greșelile

256 de perechi de pantofi ale victimelor au fost aliniate într-o sală de sport din Seul.Poliția sud-coreeană recunoaște greșelile
CNN/captura video

Focul tragediei de la Seul încă nu s-a stins nici astăzi. Oamenii caută disperați măcar lucrurile care au aparținut cândva celor dragi inimii lor. Unele au fost identificate, altele nu. În timp ce mulți pantofi sunt, încă, fără perechea potrivită. Imaginea este înfiorătoare și de această dată.

256 de perechi de pantofi au fost aliniate la sala de sport, iar 66 nu aveau pereche. Poliția sud-coreeană recunoaște greșelile

Marți, 1 noiembrie 2022, într-o sală de sport din Seul, familiile îndurerate au inspectat rândurile ordonate de bunuri lăsate în urmă la locul ciocnirii mortale de pe stradă din Itaewon.

Pantofi, genți, genți, ochelari, carnete, portofele, carduri și pălării colorate erau așezate pe mese improvizate și pe covorașe de exerciții de-a lungul podelei lustruite, toate aceste obiecte așteptând să fie revendicate de rudele apropiate ale celor 156 de victime ucise în valul de mulțime de sâmbătă seara.

Imaginile urmărilor unui Halloween însângerat, deosebit de impresionante, au fost surprinse de camerele de filmat ale CNN local.

„Am găsit-o. Cred că aceasta este cea potrivită”, a spus o femeie, în timp ce recunoștea o haină neagră, îmbrățișând-o în timp ce plângea.

O altă femeie, care sosise împreună cu soțul ei, s-a prăbușit pe podea în lacrimi după ce a descoperit că lipsea o pereche de cizme până la genunchi. Aceasta se afla printre rândurile de cizme negre, stiletto și adidași. În multe cazuri, exista doar un singur pantof.

Membrii familiilor au intrat în tăcere, cu capetele plecate în pământ, suspinând, oftând, cu lacrimi curgându-le pe obraji, unul câte unul sau în grupuri mici, escortați de oficialii care i-au condus la mesele unde erau bunurile aranjate cu grijă.

Obiectele au numere de idetificare și sunt așezate în ordine, după specificul lor (foto aici). Până și măștile au ”tăcut” azi pentru todeauna.

Impresionați parcă de această imagine a familiilor îndurerare, poliția sud-coreeană și-a recunoscut neputința. De această dată, oficialii au mărturisit că da, se așteptau la un număr mare de persoane datorită popularității zonei pentru petrecerile de Halloween din anii de dinainte de Covid, dar poliția a recunoscut că nu era pregătită pentru mulțimea din acest an.

Vorbind marți, 1 noiembrie a.c., în fața presei, Yoon Hee-keun, șeful Agenției Naționale de Poliție, a făcut o plecăciune adâncă în timp ce începea o conferință de presă, recunoscând pentru prima dată eșecurile din partea poliției din capitală în acea noapte.

Yoon a declarat că ofițerii nu au reușit să răspundă în mod adecvat la apelurile de urgență care au inundat centrul de apeluri al poliției înainte de dezastru.

Adevărul este mult mai șocant decât ne-am imaginat. Și este relatat chiar de șeful poliției sud-coreene.

„Apelurile se refereau la urgențe care spuneau despre pericolul și urgența situației în care se adunaseră mulțimi mari înainte de producerea accidentului. Cu toate acestea, credem că răspunsul poliției la apelurile la 112 (numărul de telefon de urgență) a fost inadecvat.”

Luni, Oh Seung-jin, directorul diviziei de investigare a infracțiunilor violente din cadrul agenției, a declarat că aproximativ 137 de oameni ai legii au fost trimise în Itaewon în acea noapte, comparativ cu aproximativ 30-90 de persoane în anii precedenți, înainte de pandemie.

„Pentru festivalul de Halloween de data aceasta, deoarece se aștepta ca mulți oameni să se adune în Itaewon, înțeleg că evenimentul a fost pregătit prin plasarea mai multor forțe de poliție decât în alți ani”, a declarat Oh.

Cu toate acestea, poliția de la fața locului a fost însărcinată cu reprimarea activităților ilegale, cum ar fi consumul de droguri și abuzurile sexuale din zonă, „mai degrabă decât cu controlul la fața locului”, a mai spus oficialul Oh.

În același context, marți, prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo a declarat că „lipsa de cunoștințe instituționale și de considerație pentru gestionarea mulțimii” este parțial de vină pentru aglomerația de oameni.

Faptul că oficialii și-au recunoscut vina este un lucru bun pentru țările care se respectă, dar nimeni și nimic nu îi va mai aduce înapoi pe tinerii plecați brutal și dureros, în lumea de dincolo.