Actual International

Ancheta Poliției din Seul cu privire la tragedia de Halloween arată de ce au lipsit forțele de ordine. Enigma busculadei persistă

Ancheta Poliției din Seul cu privire la tragedia de Halloween arată de ce au lipsit forțele de ordine. Enigma busculadei persistă
Infoactual

Un weekend însângerat dublat de sărbătoarea Halloween, care se dovedește a fi mai nefastă în fiecare an ce trece. Oficialii din Coreea de Sud au declarat azi, luni, 31 octombrie 2022, că bilanțul a crescut la 154 de morți, iar 149 de persoane au fost rănite, dintre care 33 sunt în stare gravă.

Ancheta Poliției din Seul cu privire la tragedia de Halloween arată de ce au lipsit forțele de ordine. Enigma busculadei persistă

Sâmbătă seară, zeci de mii de oameni au inundat zona din centrul Seulului pentru a sărbători Halloween-ul – dar panica a izbucnit pe măsură ce mulțimea s-a mărit, unii martori spunând că a devenit greu de respirat și imposibil de mișcat.

Până duminică seara, numărul morților a ajuns la 154, iar alte zeci de persoane au fost rănite. Autoritățile au lansat acum o anchetă urgentă pentru a afla cum ceea ce ar fi trebuit să fie o noapte de sărbătoare a mers atât de rău, în timp ce familiile din întreaga țară plâng și caută persoane dragi dispărute.

Coreea de Sud lansează o „investigație amănunțită” în cazul tragediei de la Halloween au anunțat oficialitățile sud coreene luni dimineață. Între timp, oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au început să se roage pentru sufletele celor plecați brusc și dureros în lumea de dincolo.

 

Ce se știe până acum

Prima întrebare: De ce au fost atât de mulți oameni. Itaewon a fost mult timp un loc popular pentru a sărbători Halloween-ul, mai ales că sărbătoarea a devenit mai populară în Asia în ultimii ani. Unii chiar zboară la Seul din alte țări din regiune pentru festivități.

Dar, în ultimii doi ani, sărbătorile au fost înăbușite de restricțiile pandemice privind dimensiunile mulțimilor, implicit existența certificatelor de vaccin.

Noaptea de sâmbătă a reprezentat PRIMUL Halloween de când țara a ridicat aceste restricții – ceea ce îi conferă o semnificație deosebită pentru mulți participanți nerăbdători din Seul, precum și pentru vizitatorii internaționali, inclusiv pentru rezidenții și turiștii străini.

Și totuși rămâne întrebarea: ce s-a întâmplat.

Martorii au declarat într-un interviu CNN că a existat foarte puțin – sau chiar deloc – control al forțelor de ordine pentru mulțimea deja adunată, înainte ca ”masa de oameni să devină mortală”.

Videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele de socializare arată oameni înghesuiți, stând umăr lângă umăr pe strada îngustă. Un martor ocular a declarat că a durat ceva timp până când oamenii și-au dat seama că ceva nu este în regulă, țipetele de panică ale oamenilor fiind acoperite de muzica răsunătoare din cluburile și barurile din jur.

Săgețile indică străduțele înguste unde s-a produs tragedia. Locațiile mulțimii și ale victimelor provin din declarații ale martorilor, înregistrări video și fotografii, Marco Hernandez și Pablo Robles, model 3D al cartierului realizat de guvernul metropolitan din Seul

Haosul și-a spus cuvântul. După ce au fost primite primele apeluri de urgență în jurul orei 22:24, autoritățile s-au grăbit să ajungă la fața locului – dar volumul mare de oameni a făcut dificil să ajungă la cei care aveau nevoie de ajutor.

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare se vedeau persoane care efectuau compresii pe alți petrecăreți care zăceau la pământ în timp ce așteptau asistență medicală.

Miile de oameni îmbrăcați în costume de Halloween au contribuit la sentimentul generalizat de confuzie și haos. Un martor a descris că a văzut un ofițer de poliție strigând în timpul dezastrului, dar unii petrecăreți l-au confundat cu un alt petrecăreț îmbrăcat în costum de om al legii.

Toate victimele au fost identificate

Cine au fost victimele. După cum a scris și Infoactual anterior, victimele au fost tineri, majoritatea adolescenți și tineri de 20 de ani.  Cunoscută pentru viața de noapte și restaurantele la modă, Itaewon este o zonă populară în rândul turiștilor și al studenților străini.

Printre cei 154 de morți se numără cel puțin 26 de cetățeni străini, potrivit autorităților, cu victime din țări precum Statele Unite, China, Iran, Thailanda, Sri Lanka, Japonia, Australia, Norvegia, Franța, Rusia, Austria, Vietnam, Kazahstan și Uzbekistan.

Toate victimele, cu excepția uneia, au fost identificate, a declarat luni premierul sud-coreean Han Duck-soo, în cadrul unui briefing. Bilanțul include 56 de bărbați și 97 de femei, a anunțat Ministerul de Interne și Siguranță din Coreea de Sud.

Ministerul sud-coreean al Educației a declarat luni că șase elevi se numără printre morți, dintre care unul de gimnaziu. De asemenea, au murit și trei profesori.

Guvernul orașului Seul a declarat că au fost primite peste 4.000 de rapoarte de persoane dispărute. Acest număr ar putea include rapoarte multiple pentru aceeași persoană sau rapoarte depuse sâmbătă seara pentru persoane care au fost găsite între timp.

Poliția a declarat că nu există o căutare activă a persoanelor date dispărute, deoarece consideră că nimeni nu a dispărut de la locul faptei; mai degrabă, rapoartele privind persoanele dispărute au fost folosite pentru a ajuta la identificarea celor care au murit.

Locul azi, după dezastrul din noaptea de sâmbătă spre duminică. Foto: New York Times

Forțele de ordine erau trimise la un protest, departe de locul unde tinerii mureau pe străzi

Răspunsul oficialităților. Lee Sang-min, ministrul de Interne și al Siguranței, a declarat duminică că „un număr considerabil” de forțe de poliție și de securitate au fost trimise sâmbătă într-o altă parte a Seulului, ca răspuns la protestele așteptate acolo. În Itaewon, mulțimea nu a fost neobișnuit de mare, a spus el, astfel că acolo a fost desfășurat doar un nivel „normal” de forțe de securitate.

După declanșarea dezastrului, sâmbătă seara, au fost trimise la fața locului peste 1.700 de forțe de intervenție de urgență, inclusiv peste 500 de pompieri, 1.100 de polițiști și aproximativ 70 de lucrători guvernamentali.

Președintele Yoon Suk Yeol a convocat o ședință de urgență. Cauza producerii busculadei, unde oamenii au murit striviți unii peste alții, rămâne în continuare o enigmă.