Actual Diverse

26 de persoane au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4 care a zguduit nordul Filipinelor

26 de persoane au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4 care a zguduit nordul Filipinelor
Infoactual

Cutremurul, care a avut loc marți, 25 octombrie 2022, în jurul orei 22:59 (14:59 GMT), în apropiere de orașul Dolores, situat în zona montană, a fost resimțit până în capitala Manila, la peste 330 km (205 mile) spre sud.

26 de persoane au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4 care a zguduit nordul Filipinelor. FOTO

Cel puțin 26 de persoane au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4 care a zguduit nordul Filipinelor, forțând închiderea unui aeroport internațional, trimițând locuitorii panicați în stradă și provocând pagube importante la un spital local.

Descris ca fiind un cutremur tectonic, Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (Phivolcs) a declarat că s-a produs în jurul orei locale 22:59. Epicentrul său a fost localizat în apropierea orașului Dolores, situat pe munte, la o adâncime de 28 km. Orașul Tineg din provincia Abra, aflat în apropiere, a fost zguduit de cutremur, au declarat seismologii statului.

Este posibil să apară replici, a adăugat Phivolcs, care a precizat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami. Mișcări de intensitate 5 (puternică), au fost raportate în Sinait, Ilocos Sur, în timp ce cutremure de intensitate 4, moderat de puternice, au fost resimțite în orașul Baguio, după cum a relatat cnnphilippines.com.

Președintele – cunoscut și sub numele de Bongbong – a avertizat miercuri cu privire la replici și a sfătuit oamenii, într-un tweet, să nu se apropie de structurile înalte.

Evaluarea inițială, după producerea cutremurului

Oficiali ai poliției și ai aviației civile au declarat că deocamdată se știe cu exactitate că 26 de persoane au fost rănite în Ilocos Norte, provincia natală a președintelui Ferdinand Marcos Jr. Autoritățile au decis și închiderea temporară a aeroportului internațional din capitala Laoag, miercuri, 26 octombrie 2022, din cauza pagubelor provocate de cutremur.

Pacienții au fost evacuați de la spitalul Mariano Marcos Memorial Hospital din orașul Batac, care dispune de aproape 200 de paturi, acesta fiind situat la aproximativ 60 km nord de epicentru.

Primele informații atestă că instituția spitalicească a suferit unele dintre cele mai grave pagube raportate până în prezent. Totodată, cel puțin două orașe din provincia Cagayan au rămas temporar fără electricitate din cauza liniilor electrice avariate. O serie de poduri și drumuri din provinciile periferice au fost avariate.

În orașul La Paz din Abra, o biserică creștină veche de un secol a fost avariată, părți din clopotniță prăbușindu-se și unii pereți crăpând, împrăștiind moloz în curtea interioară a bisericii, au declarat oficialii filipinezi.

Ce spun oamenii

„Clădirile se cutremurau, așa că oamenii au fugit afară”, a povestit ofițerul de poliție din orașul Dolores, Jeffrey Blanes. Iar un locuitor din municipalitatea Aparri, situată la peste 100 km de epicentru, a postat pe site-ul web al Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC) că acesta a fost cel mai extins cutremur pe care l-a experimentat până acum.

Și pentru că sunt așteptate replici în continuare, pe twitter au fost postate și mesaje informative care arată cum se pot adăposti mai bine oamenii pentru a evita un potențial pericol.

Fotografii cu tavane prăbușite în unele dintre camerele spitalului, precum și cu zeci de pacienți care așteptau pe scaune pe aleea de afară, au fost postate pe pagina oficială de Facebook a serviciului local de pompieri. „Nu putem face o evaluare amănunțită a impactului acum, deoarece ne gândim la siguranța oamenilor noștri”, a declarat telefonic, pentru AFP, Joel de Leon, salvator din Abra.