International

Exclusiv! Mai poate Occidentul să aibă încredere în Rusia? Adrian Cioroianu: „Vladimir Putin nu știe cum să iasă din povestea asta”

Exclusiv! Mai poate Occidentul să aibă încredere în Rusia? Adrian Cioroianu: „Vladimir Putin nu știe cum să iasă din povestea asta”

Profesorul de istorie și fostul ministru de Externe al României, Adrian Cioroianu, a fost prezent la podcastul România lui Cristache de pe canalul de Youtube HAI România. El a explicat de ce planul lui Putin, oricare ar fi el, a dat greș și faptul că liderul rus nu mai poate fi o persoană de încredere pentru Occident.

Propaganda lui Putin se concentrează pe anumite mesaje cheie transmise ori către Occident, ori către populația rusă. Unul dintre aceste mesaje face referire la o „înțelegere” dintre Statele Unite ale Americii și Rusia, în primii ani de după căderea Uniunii Sovietice, conform căreia cele două tabere s-ar fi înțeles cu privire la o zonă tampon între Moscova și Bruxelles, spune jurnalistul Ionuț Cristache.

Această zonă nu a fost niciodată recunoscută sau stabilită printr-o înțelegere formală, printr-un tratat internațional. Fără vreo bază concretă în dreptul internațional, Putin face referire la o discuție politică la nivel de înțelegere, explică istoricul Adrian Cioroianu.

Nu a existat niciodată această înțelegere

„A murit Gorbaciov, dar el a spus că nu a existat un document de la Bush, Reagan sau semnat de el în care să rezulte că s-ar fi petrecut această înțelegere. Cel care vorbește despre această înțelegere este Vladimir Putin. Că ar fi vorbit la o cafea, o întâlnire… politica internațională nu se face pe vorbe. Nici în memoriile lui Gorbaciov nu se spune că ar exista așa ceva.

În al doilea rând, dvs. spuneți de o zonă tampon. Mie mi se pare că Rusia absoarbe zonele tampon, ea crede că zonele o iau în direcția Occidentală. Belarus e o zonă tampon, Ucraina e o zonă tampon, Republica Moldova, dar când vezi că dacă le dai libertate o iau spre vest… Ce vină are Occidentul că Ucraina vrea să meargă spre Occident?”, este de părere Adrian Cioroianu.

Vladimir Putin are un plan „neoimperial rusesc”

Teoria cum că NATO ar vrea să înconjoare prin alianțe militare Rusia nu stă în picioare, explică istoricul Adrian Cioroianu, deoarece când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei doar 6% din terioriul țării sale avea graniță comună cu NATO.

„Se pare că argumentul acesta funcționează, unii ruși cred în povestea asta. Orice om care se uită pe hartă, (vede că n.r.) Rusia este cea mai mare țară de pe fața pământului. Pe 24 februarie anul trecut doar 6% din granițele ei erau cu NATO. Granița alături de China, în orientul ruso-chinez, e infinit mai mare. (…) Avem de-a face cu un lider Vladimir Putin care are un plan neoimperial rusesc. A vrut să țină sub control Belarus și Ucraina. Cu Belarus i-a funcționat jucăria, cu Ucraina nu i-a funcționat. Când și-a dat seama că ar putea pierde Crimeea, a luat-o. Că este amestecat Occidentul? Aș putea paria. Dar suntem pe o masă de șah, nu contează cine face prima mutare, dar asta este lumea, o tablă de șah”, explică fostul ministru de Externe al României.

Mai poate Occidentul să aibă încredere în Putin?

Adrian Cioroianu este de părere că Occidentul nu va mai putea avea încredere în Putin niciodată, indiferent de soluția care o să ducă la încheierea războiului din Ucraina. Acum Vladimir Putin nu știe cum să iasă din această situație, mai ales în contextul în care „operațiunea militară specială” trebuie să-i aducă un câștig, o satisfacție.

„Vladimir Putin nu știe cum să iasă din povestea asta, a intrat atât de adânc încât îi trebuie o satisfacție. Nimeni nu e dispus să-i lase satisfacția. Ea va trebui plătită extrem, extrem de scump. Cu ce va rămâne va plăti extrem de scump în termeni de vieți și imaginea țării pe care o reprezintă. Mai ai încredere să te înțelegi cu Rusia?”.