Actual International

Această țară s-a umplut de ruși. A înregistrat o creștere record

Această țară s-a umplut de ruși. A înregistrat o creștere record

Finlanda a anunțat luni că a înregistrat cel mai încărcat weekend din acest an în ceea ce privește intrarea rușilor în țara nordică. După ce Moscova a anunțat mobilizarea militară a rușilor, s-a provocat o adevărată aglomerație la granița cu Finlanda.

„Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat weekend din an în ceea ce privește traficul la frontiera de est”, a declarat pentru AFP Mert Sasioglu, agent al poliției finlandeze de frontieră.

Finlanda înregistrează o creștere record a numărului de ruși care trec granița

Agenția de frontieră a precizat că aproape 8.600 de ruși au intrat sâmbătă în Finlanda prin intermediul graniței terestre și aproape 4.200 au trecut în cealaltă direcție.

Duminică, peste 8.300 de ruși au intrat și aproape 5.100 au ieșit.

„Rata de sosire este aproximativ dublă față de cea de acum o săptămână”, a declarat Mert Sasioglu.

„Motivul principal este mobilizarea, dar se explică parțial și prin faptul că atât Finlanda, cât și Rusia au relaxat restricțiile Covid-19 în timpul verii.”

Țara nordică a anunțat pe 23 septembrie că intenționează să „restricționeze semnificativ intrarea cetățenilor ruși” și că va lua o decizie finală în „zilele următoare”.

Deși restricția nu este încă în vigoare, serviciul de pază a frontierelor a declarat că este pregătit să aplice noile reguli „în decurs de o zi”.

Sasioglu a declarat că se pregătește pentru „evenimente dificile” pe măsură ce situația evoluează.

Este posibil ca atunci când călătoriile vor fi restricționate, tentativele de trecere ilegală a frontierei să crească”, a explicat el.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră au prins patru persoane care erau suspectate că au trecut ilegal frontiera din regiunea Kuusamo din estul Finlandei. Aceștia au solicitat azil în momentul în care au fost reținuți de poliție.