Actual

Aceste pensii vor crește din aprilie 2023! Despre câți bani e vorba

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
Credit imagine: Kanal D

S-a luat hotărârea care vizează milioane de români. Pensiile vor crește cu 15%, fiind indexate conform veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat din anul 2022. Acestea au crescut semnificativ față de 2021.

Conform Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), este vorba despre o creștere de 115% a veniturilor proprii. Trebuie să avem în vedere că majorarea pensiilor se va aplica doar acelor pensionari ale căror venituri nu depășesc salariul mediu pe economie la nivel național, în anul 2023. Remunerația lunară medie brută este actualmente 11.700 de lei.

Cât va costa această majorare

Pentru a indexa pensiile cu 15%, bugetul de stat va cheltui aproximativ 3 miliarde de lei. Dintre acești bani, 2,35 miliarde se alocă cheltuielilor necesare din bugetul asigurărilor de stat. Restul banilor provin direct din bugetul statului. Recalcularea pensiilor este așteptată de toți românii cu mare interes. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a asigurat cetățenii de faptul că pensiile nu vor scădea. Conform indexării de 15%, un număr important dintre ele ar ajunge chiar să crească.

Ce a declarat Ministrul Muncii

Marius Budăi a afirmat că, alături de echipa sa, a restrâns posibilele planuri de acțiune la trei variante. În oricare dintre scenariile vehiculate, pensionarii pot să răsufle ușurați: veniturile lor lunare nu se vor diminua, ba chiar dimpotrivă, în unele cazuri.

„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Am mers pe trei variante, pentru că așa este normal, suntem specialiști, vom demara discuții și cu partenerii sociali.

Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a declarat Ministrul Muncii, citat de Cancan.