International

Adevăruri șocante ies la suprafață. Cum au fugit funcționarii lui Putin la anunțul terifiant al mobilizării

Adevăruri șocante ies la suprafață. Cum au fugit funcționarii lui Putin la anunțul terifiant al mobilizării
Infoactual

Se pare că mobilizarea lui Putin încă mai fumegă. Noi informații și adevăruri încă mai ies la suprafață și mai mult ca sigur nu se vor opri aici.

Adevăruri șocante ies la suprafață. Cum au fugit și ce au lăsat în urma lor funcționarii lui Putin la anunțul terifiant al mobilizării

Aproape 30% dintre funcționarii publici care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitală au fugit din Rusia. Situația a blocat și alte departamente de stat ale Rusiei, potrivit publicației ruse independente Verstka.

Specialiştii IT, de exemplu, au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Au fugit angajați ai Ministerului Educației, ai Ministerului Dezvoltării Digitale și ai Băncii Centrale. Angajați din organizații care au atribuții legate de cele ale diverselor autorități federale au fugit și ei.

Ultimii care au dispărut din Rusia sunt angajații din comitetul executiv al Federație Ruse de Fotbal. Cel puțin zece membri ai staff-ului federației care au participat la meci în străinătate au decis să nu se mai întoarcă la Moscova.

Fuga este rușinoasă, dar sănătoasă

„În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova n.r.), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka.

Exodul a fost înregistrat în special în rândul funcționarilor de rang inferior, cei care muncesc efectiv și care sunt mult mai expuși mobilizării, în condiţiile în care sunt consideraţi ușor de înlocuit, potrivit sursei menționate. Iar moartea unui șef de departament din cadrul primăriei Moscovei, la câteva zile de la mobilizarea lui Putin a ridicat nivelul de panică ridicat în rândul moscoviților.

Interesant este și cum au fugit. Această imagine halucinantă a fost descrisă în amănunt de publicația Meduza.

„Au fugit ca liliecii din iad. Este ridicol: au plecat fără măcar să-și strângă lucrurile de pe biroul de serviciu. Nici măcar nu și-au spălat cănile”, a declarat o sursă pentru publicația citată.

Prin urmare, fuga s-a dovedit rușinoasă, dar de-a dreptul sănătoasă.

”Lupta” internă cu deficitul de personal

Din cauza lipsei funcționarilor publici din cadrul administraţiei pentru locuinţe sau a departamentele pentru sănătate şi educaţie, activitatea are de suferit. De asemenea, instituţiile subordonate ministerelor federale se confruntă cu deficit de personal.

Ca soluție imediată, oficialii ruși au promis anumitor categorii de funcționari că nu vor fi recrutați. Cei vizați sunt, în special, experții în IT, aflați la mare căutare. Promisiunile însă nu au schimbat mare lucru, dat fiind că pentru a demonstra acest statut este nevoie de foarte multe documente și un lung proces birocratic. Și până să termine de adunat hârtiile, mobilizarea le bate la ușă.