Actual International

Războiul lui Putin se desfășoară și prin bariera lingvistică. Declarații traduse diferit

Războiul lui Putin se desfășoară și prin bariera lingvistică. Declarații traduse diferit

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut marți că țara sa se confruntă cu „probleme” în războiul din Ucraina și a cerut echipei sale să accelereze procesul de luare a deciziilor în acest conflict.

Războiul se duce și prin bariera lingvistică. Declarații traduse diferit

Totuși remarcile sale – care au fost făcute în limba rusă și au fost televizate – par să fi fost traduse diferit de către organizațiile de presă.

„Acum ne confruntăm cu necesitatea de a rezolva mai rapid problemele asociate cu furnizarea de sprijin pentru operațiunea militară specială și cu necesitatea de a contracara restricțiile economice care ne-au fost impuse, care sunt cu adevărat fără precedent, fără nicio exagerare”, a declarat Putin în fața unui Consiliu de coordonare nou format, care a fost înființat pentru a îmbunătăți sprijinul pentru invazia Ucrainei, potrivit unei transcrieri oficiale de la Kremlin.

Comentariile lui Putin au fost traduse diferit de AFP și Reuters. În timp ce Kremlinul a scris că Putin a folosit sintagma „restricții economice”, AFP a relatat că Putin a spus că Rusia se confruntă cu „dificultăți economice” din cauza sancțiunilor impuse din cauza războiului.

Diferența dintre traduceri este notabilă deoarece, dacă Putin a folosit într-adevăr cuvintele „restricții economice”, formularea marchează o abatere de la linia obișnuită a declarațiilor lui Putin, care de obicei indică faptul că Rusia rezistă bine în fața sancțiunilor.

Comentariile lui Putin, care au avut loc la opt luni după invazia Ucrainei, au fost considerate ca fiind o recunoaștere a provocărilor cu care se confruntă Rusia pe teren.

De asemenea, acestea au venit la câteva zile după ce banca centrală rusă a publicat (în octombrie) mai multe rapoarte care recunoșteau un mediu dificil pentru economia țării, chiar dacă aceasta părea să fie susținută de prețurile ferme ale energiei.

Rusia își sacrifică economia pentru a continua războiul

Mobilizarea parțială de către Putin a celor 300.000 de rezerviști militari ai țării în septembrie a creat noi provocări pentru procesele de producție și de menținere a producției, potrivit unui raport al băncii centrale ruse publicat săptămâna trecută. De asemenea, se așteaptă ca exercițiul să „afecteze în mod negativ încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri”, a precizat banca centrală.

„Recuperarea activității economice a stagnat în septembrie”, a scris departamentul de cercetare al băncii centrale. Până la sfârșitul lunii, condițiile economice s-au înrăutățit, a adăugat acesta.

Discursul lui Putin în fața consiliului său de coordonare a avut loc la două zile după ce ministrul rus al apărării a acuzat Ucraina că se pregătește să folosească „bombe murdare” radioactive – ceea ce a stârnit îngrijorări legate de o escaladare a războiului.

SUA, Marea Britanie și Franța au respins acuzația Rusiei privind „bombele murdare” într-o declarație comună, spunând că „acuzațiile transparent false” ale Rusiei sunt „un pretext pentru escaladare”.