Actual Politică

Adoptarea legilor justiției, una dintre condițiile esențiale pentru intrarea României în Schengen, în impas

Adoptarea legilor justiției, una dintre condițiile esențiale pentru intrarea României în Schengen, în impas
jurnaluldearges.ro

Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției și va susține doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii.

În schimb, celelalte partide au depus mai multe amendamente, motiv pentru care ședința Comisiei Parlamentare speciale pentru legile justiției, care trebuia să înceapă luni, a fost amânată pentru miercuri, 14 septembrie 2022.

Observațiile Consiliului Superior al Magistraturii nu conțin modificări scandaloase, dar modifică proceduri și instituții ”mai puțin toxice decât cele adoptate in 2018”.

Consiliul Superior al Magistraturii a înștiințat Parlamentul României, prin amendamentele trimise la noile Legi ale Justitiei, ca se opune eliminarii din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale. In acest sens, in amendamentele trimise la comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei, CSM solicita pastrarea abaterii disciplinare si completarea ei cu nerespectarea deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), informează luju.ro.

CSM explica faptul ca existenta sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR este nu doar fireasca, ci si necesara. Astfel, Consiliul a propus ca printre abaterile disciplinare sa figureze cea constand in:

“Art. 272 alin.(1) „ș) – nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene”.

Toate observațiile CSM le puteți citi pe luju.ro.

Legile justiției în forma adoptată de Guvern păstrează vechile pârghii de putere stabilite în anul 2018

Site-ul g4media.ro a consultat specialiști în drept, nenominalizați, care vin cu observații în favoare procurorilor.

Astfel:

  • La art. 71 din proiectul de Lege privind organizarea CSM, se menține aceeași modalitate de numire a inspectorilor șefi
  • La art. 47, alin. 5 din proiectul privind CSM se menține competența de soluționare a plângerilor împotriva soluțiilor de clasare adoptate de Inspecția Judiciară , la Curtea de Apel București.
  • 45 din Legea priv CSM – extinde sfera titularilor acțiunii disciplinare la șefii Parchetului General și Înaltei Curți.
  • La art. 88 din Legea priv organizarea judiciară – contestația împotriva ordinului de revocare din DNA /DIICOT este dată tot la instanțele obișnuite de contencios, în loc de Înalta Curte. Contestația nu are efect suspensiv.

De asemenea, potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, ”apar pârghii suplimentare de control pe procurorii DNA și DIICOT, fapt care, coroborat cu dispoziția din art.176 din proiectul de lege privind statutul magistraților, interzice delegarea și detașarea procurorilor pe durata cât funcționează in DNA și DIICOT și cu creșterea de facto a vechimii la 13 ani, va face structurile specializate, care și așa se confruntă cu deficit de personal, total neatractive in viitor”.

Ședința următoare va avea loc miercuri, ora 12:00, la Palatul Parlamentului

Adoptarea legilor justiției reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Control (MCV) și pentru intrarea României în Schengen. Președintele Camerei Deputaților a precizat că speră ca legile justiției să treacă de Parlament până la sfâșitul acestei luni.

Următoarea şedinţă va avea loc miercuri, 14.09.2022, ora 12:00, la sala „Mihai Viteazul”, Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat de presă remis luni Agerpres de preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei.

Precizări din Comunicatul de Presă

Astfel, în comunicatul de presă anterior menționat, se precizează: „Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole, luând în considerare solicitarea colegilor din opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi. De asemenea, Ministerul Justiţiei este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observaţii”.

Reamintim faptul că săptămâna trecută au avut loc o serie de dezbateri pe proiecte ale legilor justiției, iar  membrii Comisiei Speciale pentru Legile Justiţiei au stabilit ca şedinţa în care încep dezbaterile pe articole la proiectele legislative să aibă loc luni, 12.09.2022.