International

Ajutor UE de 40 de milioane de euro pentru apărarerea Republicii Moldova! Ce va face Chișinăul cu banii

Romania-Moldova
Foto: historia.ro

Consiliul miniștrilor de externe ai Uniunii Europene a aprobat un ajutor de 40 de milioane de euro pentru sectorul de apărare al Republicii Moldova și un ajutor similar, de 30 de milioane, pentru Georgia.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să nu se foloscă de incidentele din sudul Rusiei pentru a-și spori duritatea războiului din Ucraina, iar comisarul Thierry Breton își continuă consultările cu industria de apărare din Europa. Bogdan Isopescu are mai multe informații din Bruxelles.

Pentru neletale

Cele 40 de milioane de euro acordate Republicii Moldova provin din fondul Instrumentului European pentru Pace, de unde este finanțat și sprijinul militar pentru Ucraina. Banii vor fi utilizați pentru măsuri și achiziții neletale, dar care întăresc capacitatea de apărare a țării.

Printre acestea se numără diverse echipamente pentru supraveghere aeriană, pentru transport sau pentru apărare contra atacurilor cibernetice.

Serviciile finanțate se referă la antrenamente tehnice pentru Armata Republicii Moldova. Combinate, cele două elemente sporesc interoperabilitatea armatei din Moldova și o apropie de standardele utilizate în Uniunea Europeană în domeniul militar.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că Europa continuă să sprijine țări precum Republica Moldova sau Georgia, să își modernizeze defensiva și să participe la misiunile militare ale Uniunii.

Este cel de-al treilea ajutor similar din ultimii 2 ani, prin care Uniunea ia partenere aceste două țări pentru a asigura stabilitatea și securitatea în regiune, în condițiile amenințării rusești. Același Josep Borrell cerea Moscovei să nu utilizeze așa-zisele atacuri din sudul Rusiei pentru noi represalii în Ucraina. În ultimele zile, în sudul Rusiei au fost înregistrate două atacuri cu drone care au provocat incendii la infrastructura petrolieră. Moscova afirmă că aceste atacuri au fost lansate de Ucraina, însă Kievul respinge acuzațiile.

Antirăzboi

Josep Borrell: ”Cerem Rusiei să nu se folosească de aceste așa-zise atacuri ca o scuză pentru a spori duritatea războiului din Ucraina și să nu justifice astfel alte eventuale atacuri asupra Ucrainei. Ceea ce putem face noi acum este să continuăm să ajutăm Ucraina politic, economic și militar și să sperăm sau să cerem Moscovei să oprească războiul și să-și retragă trupele din Ucraina”.

În acest timp, comisarul pentru piață internă, Thierry Breton, termină vizita țărilor europene care mai au industrie de armament, cu ținta de a livra Ucrainei muniția promisă. Astăzi, el a vizitat unitățile de producție din Germania, iar săptămâna viitoare vizita se va încheia cu Spania, a 13-a țară care deține astfel de unități. În baza consultărilor cu industria, Comisia prezenta ieri Legea pentru sprijinirea producției de armament în Uniunea Europeană.

Industria va fi sprijinită prin fonduri europene și prin simplificarea birocrației, pentru a putea porni proiecte mai importante nu doar pentru livrările către Ucraina, ci și pentru armatele statelor membre, în condițiile climatului incert provocat de Rusia.