Actual

Alegeri anticipate la orizont? Lupta dintre Ciolacu și Ciucă pentru fotoliul de premier continuă

capital.ro; Președintele Camerie deputaților alături de premierul României
FOTO: capital.ro

Premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-și prezinte demisia pe 25 mai, dar se pare că a revenit asupra deciziei. Acesta a explicat pentru un post de televiziune principalele opreliști în realizarea transferului puterii executive în ograda lui Marcel Ciolacu.

În mai puțin de trei luni ar urma să aibă loc rotativa guvernamentală conform înțelegerii dintre principalele partide de guvernământ. Proverbul românesc ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” pare să se aplice și în cazul de față.

Nicolae Ciucă: ”Aici nu este vorba de Ciucă, de Ciolacu. Aici este vorba de România”

Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze faptul că înțelegerea dintre PSD și PNL va fi respectată, iar mandatul de premier va fi depus la momentul oportun. În accepțiunea actualului premier, stabilitatea țării este mult mai importantă decât rotativa guvernamentală  în sine.

”Este o chestiune de responsabilitate a noastră, a tuturor. Aici nu este vorba de Ciucă, de Marcel Ciolacu, nu este vorba nici de PSD, nici de PNL. Aici este vorba de România, este vorba de Guvernul României. Nu putem să ne permitem să ne jucăm cu stabilitatea ţării.

Oamenii ne spun „rămâneţi în stabilitate, nu vă certaţi, ţineţi-ne uniţi!”. S-au săturat de scandaluri şi de incertitudine. Am avut un acord politic de care ne-am ţinut aşa cum ne-am angajat de la început. Tot la fel se va petrece în momentul în care urmează să se întâmple schimbarea. Schimbarea se va produce…

Toată lumea vorbeşte de 25 mai. Pe 25 mai este Ziua Înălţării şi Ziua Eroilor. Nu trebuie ca o astfel de zi să fie acoperită de un eveniment politic. Atunci, aşa cum am primit mandatul de la domnul preşedinte, la momentul oportun voi depune mandatul şi vom proceda pe acordul pe care l-am avut la rocada la guvernare”, a explicat Ciucă pentru Antena3 CNN.

Poziția Partidului Social Democrat

Întrebat de reporteri dacă îl va susține pe Marcel Ciolacu în funcția de premier al României, Nicolae Ciucă a subliniat faptul că: ”Toate deciziile le-am luat în partid. Atunci când am constituit coaliţia, am luat decizia în partid. Decizia în partid este să continuăm coaliţia şi cu Marcel Ciolacu pe scaunul de premier. PNL va vota Guvernul din care facem parte. Nu este vorba de orgolii aici, nici de Ciucă, nici de Ciolacu. Aici este vorba despre ce facem pentru ţara noastră”.

Declarația ministrului Ciucă nu a fost bine primită în rândurile social democraților. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat de înțeles că în cazul în care înțelegerea dintre partidele de guvernământ nu este respectată, singura opțiune rămasă constă în forțarea alegerilor anticipate.

”Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă e un om de onoare. E militar și general și sunt ferm convins că nu sunt probleme. Atributul desemnării primului-ministru este al președintele României, conform Constituției. Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția.

Ar fi păcat pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român într-un moment foarte critic și nu am nicio reținere să spun… după o guvernare de doi ani de zile de dreapta. Vreți să vă reamintesc că luni de zile s-a vorbit despre funcții și cum se împart ele? Atât eu, cât și Nicolae Ciucă, am creat o coaliție pe alte principii și e evident, mai ales în fața a ce provocări au fost cu aceste crize suprapuse, că a existat o eficiență guvernamentală” a explicat Marcel Ciolacu, potrivit romaniatv.net.